КОНТРОЛЬ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ ВІД ВПЛИВУ ЕЛЕКТРИЧНОГО ПОЛЯ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ НАПРУГОЮ 220-750 кВ



Название:
КОНТРОЛЬ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ ВІД ВПЛИВУ ЕЛЕКТРИЧНОГО ПОЛЯ В ЕЛЕКТРОУСТАНОВКАХ НАПРУГОЮ 220-750 кВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету і задачі дослідження. Сформульовано наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів, а також подано відомості щодо апробації роботи, особистого внеску здобувача та публікацій. Зазначено зв’язок роботи з науковими програмами та темами.


У першому розділі розглянуто стан проблеми  та задачі дослідження. Зокрема наведена загальна характеристика об’єкта дослідження, описані переваги обслуговування та ремонту під напругою порівняно з методами та організацією ремонтів, що супроводжуються відключенням електроустановок, а також окреслені проблеми, без вирішення яких неможливе широке застосування технологій робіт під напругою.


Проведено аналіз існуючих методів і засобів виконання робіт під напругою (ВРН). Показано, що найбільш ефективними є методи ВРН, при яких забезпечується наближення працівника до об’єкту ремонту, ‒ метод робіт на потенціалі та метод роботи в контакті.


Проаналізовано існуючі методи та засоби захисту від впливу електромагнітного поля під час ВРН. Основним засобом захисту людини від впливу електричного поля при виконані робіт на повітряних лініях (ПЛ) надвисокої напруги (НВН) під напругою як в Україні, так і за кордоном, є захисний екранувальний одяг. Дослідження екранувальних комплектів одягу, які застосовують для ВРН, показали, що їх захисні властивості з часом погіршуються. Це пояснюється дією на ЕКО механічних, хімічних, теплових та електромагнітних процесів, які протікають у зоні ВРН на ПЛ НВН. З іншого боку, існуючі методи та засоби контролю захисних властивостей екранувальних комплектів дозволяють вимірювати їх параметри перед використанням і виконуються в умовах, які суттєво відрізняються від умов робіт під напругою, а тому є малоефективними. В процесі роботи захисні властивості одягу оцінюються на підставі суб'єктивних відчуттів електромонтера.


Проведений аналіз виявив необхідність вдосконалення засобів захисту від шкідливих факторів електричного поля в зоні з безпосереднім торканням проводів шляхом розробки і застосування їх нових форм, що забезпечуватимуть необхідні захисні характеристики при одночасному підвищенні надійності роботи. Ці обставини вимагають розробки методів і засобів діагностування, які дозволяють експлуатаційному персоналу володіти достовірними даними про технічний стан об'єкта та безпомилково визначати час його заміни, зокрема пристрою неперервного контролю технічного стану ЕКО в процесі експлуатації.


У другому розділі теоретично обґрунтовано метод неперервного контролю технічного стану екранувальних комплектів одягу для робіт на потенціалі проводу. Зокрема наведено загальну характеристику фізичної моделі об'єкта дослідження, запропоновано вдосконалену математичну модель для визначення технічного стану ЕКО при виконанні робіт на потенціалі проводу, розроблено метод контролю технічного стану ЕКО та вибрано сукупність показників для визначення роботоздатності екрануючого комплекту в процесі його експлуатації


 


Експлуатаційні характеристики ЕКО обумовлені, в першу чергу, взаємодією електромагнітного поля, що створюється струмоведучими частинами ПЛ напругою 220-750 кВ, і контрольованого об'єкту. Параметри, що характеризують електромагнітне поле в просторі, пов'язані диференціальними рівняннями Максвела, що виконуються в кожній точці середовища з безперервними фізичними властивостями. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины