ПОКРАЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ З ДИЗЕЛЯМИ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ СУМІШЕВИХ ПАЛИВ



Название:
ПОКРАЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ З ДИЗЕЛЯМИ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ СУМІШЕВИХ ПАЛИВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, задачі, наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, визначено об’єкт, предмет і методи досліджень, викладена інформація про апробацію, публікації основних положень дисертації, а також особистий внесок здобувача.


У першому розділі наведено загальну характеристику основних видів альтернативних джерел енергії, як замінників традиційних моторних палив. Відзначено широке практичне використання палив рослинного походження для ДВЗ, зокрема дизелів, з яких основну увагу приділено ЕЕРО. Встановлено, що на даному етапі розвитку вітчизняної альтернативної енергетики перспективним є використання у дизелях ДП з добавками ЕЕРО.


Встановлено, що заміна традиційного ДП на альтернативне паливо в Україні є актуальним питанням. Його вирішення дозволить розв’язати проблеми, пов’язані з екологічною ситуацією в країні і планеті вцілому, а також забезпечить часткову економічну незалежність України від імпорту нафти.


В результаті проведеного аналізу літературних джерел було встановлено, що порівняльна оцінка використання у дизелях ДП з добавками ЕЕРО різної концентрації, практично відсутня. Це дало можливість обґрунтувати доцільність проведення теоретичних та експериментальних досліджень щодо впливу ВКВВП та ступеня стискання на паливну економічність та екологічні показники транспортних засобів з дизелем CY4102BZLQ при його живленні ДП з добавками ЕЕРО.


В другому розділі наведено обладнання і прилади, які використовувались в дослідженнях. Представлена методика визначення оптимальних значень конструктивних і регулювальних параметрів дизеля з точки зору покращення його паливної економічності та зниження шкідливих викидів з відпрацьованими газами (ВГ).


Охарактеризоване обладнання та описані методи досліджень основних фізико-хімічних властивостей сумішей ДП з ЕЕРО різних концентрацій. Для дослідження впливу сумішевих палив на економічні та екологічні показники дизелів транспортних засобів, а також з метою порівняльного аналізу, були відібрані наступні палива: ДП за ГОСТ 3869-99, суміш ДП з 20, 50 та 80% добавкою ЕЕРО (відповідно палива В20, В50, В80) та ЕЕРО.


DONG FENG моделі CY4102BZLQ передбачала:


- отримання навантажувальних характеристик при частотах обертання колінчастого вала nд = 1000, 1400, 1700, 2100 і 2800 хв-1 при живленні двигуна ДП, ДП з добавкою 20, 50 та 80% ЕЕРО та чистим ЕЕРО;


- визначення концентрацій шкідливих речовин ВГ та паливної економічності двигуна DONG FENG моделі CY4102BZLQ, при живленні ДП, ДП з 20% добавкою ЕЕРО і чистим ЕЕРО, за планом повного факторного експерименту при частоті обертання колінчастого вала, що відповідає максимальній потужності та максимальному крутному моменту (відповідно 2800 і 1700 хв-1), в діапазоні зміни ВКВВП (θвип = 4, 6 та 8 град. повороту колінчастого вала (п.к.в.)) та ступеня стискання (ε = 16, 17 та 18).


Об’єктом експериментальних досліджень був рядний чотиритактний дизель DONG FENG моделі CY4102BZLQ. Двигун та його модифікації встановлюються в автобусах «Богдан» виробництва ПАТ «Черкаський автобус».


 


Здійснено та обґрунтовано вибір досліджуваного режиму і варіювальних факторів для проведення експериментальних досліджень паливної економічності дизеля та шкідливих речовин ВГ. Так як режими роботи автомобільного двигуна, в умовах експлуатації, різноманітні, а показники автомобіля щодо витрат палива або викидів шкідливих речовин залежать від показників двигуна в цих режимах, було прийнято рішення провести дослідження дизеля за швидкісними характеристиками при наступних значеннях частот обертання колінчастого вала п, хв.-1: 1000, 1400, 2100.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины