АНАЛІЗ МІКРОХВИЛЬОВИХ АНТЕН НА СМУЖКОВИХ ЛІНІЯХ І ДІЕЛЕКТРИЧНИХ РЕЗОНАТОРАХ ПРИ ЇХ ОРТОГОНАЛЬНІЙ ВЗАЄМНІЙ ОРІЄНТАЦІЇ



Название:
АНАЛІЗ МІКРОХВИЛЬОВИХ АНТЕН НА СМУЖКОВИХ ЛІНІЯХ І ДІЕЛЕКТРИЧНИХ РЕЗОНАТОРАХ ПРИ ЇХ ОРТОГОНАЛЬНІЙ ВЗАЄМНІЙ ОРІЄНТАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, сформульовано мету і задачі дослідження, відображено наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення, наведено відомості про публікації, апробацію та обсяг роботи.


У першому розділі здійснено аналіз наукових джерел щодо наявних рішень в області діелектричних резонаторних антен (ДРА) та супутніх технічних задач, пов'язаних з їх застосуванням та напрямками подальшого розвитку. Визначено недоліки існуючих конструкцій, які обмежують застосування даного класу антен при переході до міліметрового та субміліметрового діапазонів довжин хвиль. На основі проведеного аналізу публікацій у вітчизняних та зарубіжних виданнях визначено напрямок та задачі дослідження.


Розглянуто місце ДРА серед інших типів НВЧ-приладів, у яких застосовуються ДР. Встановлено особливості застосування ДР саме як випромінюючих елементів: висока власна добротність та невелика радіаційна добротність ДР збільшують їх ефективність як елементів частотно-селективних пристроїв (фільтрів, елементів стабілізації частоти), проте є негативними факторами при застосуванні їх у якості антенних елементів. Тому серед усіх типів ДР як антенні випромінювачі можуть застосовуватись лише ДР простої геометричної форми із об'ємними типами коливань, що працюють в частотній області резонансного розсіювання.


Розглянуто схеми живлення ДРА. Основними типами ліній передачі, що використовуються для живлення ДР, є коаксіальна лінія, смужкові лінії та діелектричні хвилеводи. У сантиметровому та міліметровому діапазонах найпоширенішим є варіант несиметричної смужкової лінії (мікросмужкової лінії). При цьому ДР збуджується або безпосередньо полем лінії (при розташуванні поряд із смужкою), або через щілину у заземленій площині лінії. У будь-якому з двох варіантів резонатор розміщується поряд з металевою поверхнею – заземленою площиною лінії. Розташована поблизу резонатора металева поверхня зменшує добротність, збурює поле власних коливань та зміщує резонансну частоту. Крім того, до недоліків подібного розміщення ДР слід віднести: необхідність використання неосновного типу коливань HE11δ, що приводить до збільшення розмірів резонаторів; складність забезпечення відсутності повітряних зазорів між ДР та поверхнею, на якій він розташований; зміна частоти й добротності ДР при деформації металевої пластини, над якою розміщено ДР.


 


Проведено огляд запропонованих у наукових джерелах конструкцій антенних решіток на ДР, представлено їх класифікацію за різними критеріями. Показано, що найбільший інтерес становлять планарні синфазні антенні решітки ДР із мікросмужковим живленням.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины