УПРАВЛІННЯ РЕСУРСОМ ШИН ЗАСОБІВ ТРАНСПОРТУ ЗА РАХУНОК УДОСКОНАЛЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗНОСУ ПРОТЕКТОРА



Название:
УПРАВЛІННЯ РЕСУРСОМ ШИН ЗАСОБІВ ТРАНСПОРТУ ЗА РАХУНОК УДОСКОНАЛЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗНОСУ ПРОТЕКТОРА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтована актуальність проблеми, сформульовані мета і завдання досліджень, наведені основні отримані автором наукові результати, визначена їх практична значущість і новизна.


У першому розділі «Аналіз наукових досліджень в області зносу протектора шин і управління їх ресурсом» розглянуто сучасний стан проблеми управління ресурсом шин вантажних автомобілів і вдосконалення системи їх ТО. Проведений огляд літературних джерел, аналіз вітчизняного та світового досвіду експлуатації шин вантажних автомобілів показав, що їх фактичний ресурс суттєво відрізняється від нормативного. Наявні у літературі розрахункові методики визначення інтенсивності зношування шин (роботи О.В. Морозова, І.В. Крагельського) недостатньо враховують фактичні експлуатаційні чинники, що впливають на недосконалість розрахунків нормативного ресурсу, не забезпечують прогнозування фактичного ресурсу і функціонування системи ТО елементів ходової частини вантажних автомобілів.


Інтенсивність зношування шин має сезонний характер і знижується на 25-30% восени та взимку, оскільки кліматичні умови впливають на величину дотичних напружень, при яких починається проковзування елементів протектора, змінюються фізико-механічні властивості гуми, в процесі експлуатації шин зі зниженим тиском на 20-50% скорочується їх ресурс на 15-20%. Крім того, якщо до 20% збільшується навантаження на шину, то на 30% збільшується її знос (показано в роботах С.П. Захарова, В.А. Янчевського, Д.Б. Альохіна, О.М. Ларіна та інші).


Залежно від завантаження та розподілу ваги за осями, як зазначає фірма Michelin, перевантаження шини вантажного автомобіля на 10% призводить до скорочення її ресурсу на таку ж величину, перевантаження на 50% – на 60%; невідрегульовані кути установки коліс, невідповідний вибір шин і відхилення тиску повітря в шинах від нормативного призводить до збільшення витрат палива на 15%.


Згідно з роботами М.Я. Говорущенка, В.М. Варфоломєєва, І.М. Арініна необхідно обслуговувати засоби транспорту за їх технічним станом. Сучасні методи й засоби ТО враховують інформацію про технічний стан функціональних елементів вантажних автомобілів. Під час постійного контролю за технічним станом шин отримується й систематизується інформація щодо фактичного стану елементів ходової системи, тому в роботі проаналізовано використання приладів для вимірювання висоти рисунка протектора за вимогами ДСТУ 3649:2010.


На підставі проведеного аналізу сформульовано основні завдання дослідження, що пов’язані з управлінням ресурсом шин і визначено цільову функцію, що поєднує технічну готовність вантажних автомобілів та собівартість їх експлуатації.


Отже, управління ресурсом шин, удосконалення системи ТО елементів ходової частини вантажних автомобілів потребує подальшого дослідження.


 


У другому розділі «Дослідження процесу зношування шин та його вплив на фактичний ресурс» встановлено закони розподілу ресурсу за статистичним аналізом фактичного ресурсу шин. При експериментальному дослідженні визначені основні фази зносу протектора, розподіл форми зносу, які виявлені шляхом постійного контролю залишкової висоти рисунка протектора згідно з ДСТУ 3004-95 й оцінені основні типи пошкодження шин. Наведено порівняльний аналіз фактичного ресурсу з нормативним, отриманим за наявними аналітичними методиками розрахунку інтенсивності зношування та ресурсу шин вантажних автомобілів. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины