МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ КОНВЕРТЕРНОЇ ПЛАВКИ



Название:
МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ КОНВЕРТЕРНОЇ ПЛАВКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

1)   ОСНОВНИЙ  ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовується актуальність дисертаційної роботи, сформульовані її мета і задачі, які вирішуються. Позначені шляхи досягнення поставленої мети, що полягає у підвищенні ефективності конвертерного виробництва шляхом створення моделі керування температурного режиму плавки. Модель охоплює всі періоди плавки, на основі теоретичного обґрунтування і розробки методів і засобів отримання достовірної і надійної інформації про хід процесу і реалізації згаданого в АСКТП конвертерної плавки. Визначена наукова новизна і сформульовані наукові і практичні результати, що виносяться на захист.


У першому розділі розглянуто киснево-конвертерний процес як об’єкт автоматизації. Проведений аналіз існуючих математичних моделей та їх класифікація. Розглянуто прямі на непрямі методи вимірювання температури металу у конвертері.


Аналіз відомих моделей та систем керування температурного режиму конвертерної плавки дозволяє зробити наступні висновки:


а) термопари занурення та «бомбові» термопари, які дискретно вводять в конвертер через льотку чи горловину для вимірювання температури металу в конвертері, не забезпечують надійне керування температурного режиму плавки, тому що мають періодичну дію.;


б) безперервне вимірювання температури металу в конвертері по ходу продувки за допомогою оптоволоконного датчика недосконале тим, що поле зору датчика та фурма можуть ошлаковуватися, що призводить до неточних вимірювань з великими похибками;


в) на даний час відсутні адекватні моделі керування температурного режиму ванни конвертера. Створення моделі необхідно вести шляхом комплексного використання детермінованих, ймовірностних та еврістичних методів, в тому числі теорії та методів розпізнання образів та автоматичної класифікації, розробки відповідних алгоритмів, способів та засобів контролю  параметрів процесу та розробити на їх основі систему контролю та керування з автоматичним вибором структури математичної моделі й налаштування її параметрів для безперервного функціонування в режимі статичного, динамічного та замкненого керування.


У другому розділі наведена методика досліджень для розробки математичної моделі керування та досліджений вплив керуючих діянь на температурний режим плавки.


 

















5




 

Дослідження плавок поточного виробництва для отримання парних залежностей між масою чавуну, тч, т, (брухту) і такими вихідними параметрами, як вміст силіцію Siч, %, й температура чавуну, tч, 0С, а також температура метала на випуску, tс, 0С, показали достатньо велику розбіжність результатів. Досліджений одночасний вплив на масу чавуну таких параметрів, як температура чавуну та вміст силіцію, температура чавуну та температура сталі, вміст силіцію в чавуні та температура сталі на виході (рис. 1). Для виявлення одночасного впливу вмісту силіцію, кінцевої температури металу на повалці та температури чавуну на масові його витрати, проводили повний факторний експеримент.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины