ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ КЛАСИФІКАЦІЇ ТЕХНОГЕННИХ ПРОБЛЕМНИХ СИТУАЦІЙ :



Название:
ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ КЛАСИФІКАЦІЇ ТЕХНОГЕННИХ ПРОБЛЕМНИХ СИТУАЦІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, зазначено її зв'язок з науковими програмами, планами та темами, сформульовано мету та напрямок досліджень, відзначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, надано інформацію про їх впровадження, апробацію та публікації.


У першому розділі досліджено сучасний рівень розвитку інформаційних технологій класифікації техногенних проблемних ситуацій. Досліджено поняття техногенної проблемної ситуації, визначено, що в термінах системного підходу ТПС належить до класу неструктурованих, або слабо структурованих, які включають в себе лише опис важливих ознак і характеристик, кількісні залежності між якими невідомі. Досліджено методи та моделі класифікації ТПС, проведено їх порівняльну характеристику. Виявлено, що технології аналізу та класифікації даних, які базуються на застосуванні класичних статистичних підходів, використовуються для класифікації ситуацій в конкретній сфері людської діяльності і засновані на використанні методів і моделей, що мають складні алгоритми з великою кількістю параметрів, які є неефективними при виникненні слабко структурованих і неструктурованих проблемних ситуацій. Методи, засновані на використанні штучного інтелекту, мають більше можливостей по усуненню та ослабленню негативних проявів нечітких факторів. Проте, різні типи ТПС і вимоги до граничної похибки результатів їх класифікації потребують використання як  методів вербального аналізу рішень, так і методів Data Mining (інтелектуального аналізу даних). Тому для підвищення ефективності класифікації ТПС необхідно проводити розробку та впровадження нових інформаційних технологій класифікації ТПС, що базуються на використанні як методів вербального аналізу рішень, так і методів Data Mining.


У другому розділі досліджено теоретично-методичні засади моделювання процесу класифікації техногенних проблемних ситуацій. Формалізовано основні поняття процесу класифікації ТПС; розроблено інформаційну технологію класифікації техногенних проблемних ситуацій як сукупність процесів опису проблемної ситуації, визначення методу класифікації та безпосередньої класифікації ТПС, процесу формування рекомендацій щодо типових заходів в умовах виникнення такої ситуації, і програмного забезпечення класифікації техногенних проблемних ситуацій, об'єднаних у технологічний ланцюжок, з метою підвищення ефективності класифікації ТПС. Структурна схема інформаційної технології класифікації техногенних проблемних ситуацій зображена на рис. 1.


 


З метою визначення методу для класифікації ТПС введено показник достатності потужності БД типових ситуацій, що визначає який об’єм БД типових ситуацій буде достатнім для проведення інтелектуального аналізу даних із заданим значенням граничної похибки. Розроблено математичну модель класифікації ТПС, що базується на новому показнику достатності потужності БД типових ситуацій, яка на відміну від існуючих формалізована у вигляді аналітичної залежності від заданої граничної похибки та довірчої ймовірності, що дозволяє визначити критерій достатності потужності БД типових ситуацій. Запропоновано критерій достатності потужності БД типових ситуацій, особливість якого полягає у використанні показника достатності потужності БД типових ситуацій, що дозволяє обрати метод для класифікації ТПС із заданим значенням граничної похибки.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины