Підвищення ефективності ОПТИМАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ ПОТОКАМИ ПОТУЖНОСТІ В електричних мережах ШЛЯХОМ збільшення навантажувальної здатності трансформаторів з рпн :



Название:
Підвищення ефективності ОПТИМАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ ПОТОКАМИ ПОТУЖНОСТІ В електричних мережах ШЛЯХОМ збільшення навантажувальної здатності трансформаторів з рпн
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету і задачі. Наведено наукову новизну і практичну цінність отриманих результатів, а також подано відомості щодо апробації роботи, особистого внеску здобувача та публікацій. Зазначено зв’язок роботи з науковими програмами та темами.


У першому розділі проведено аналіз методів оптимального керування потоками потужності в ЕЕС. Показано, що в сучасних умовах автоматизованого керування режимами ЕЕС недостатньо уваги приділяється оперативному діагностуванню трансформаторів з РПН і визначенню їх реальної навантажувальної здатності. Обґрунтовано і сформульовано завдання наукового дослідження.


Показано, що розглядати засоби покращання умов для оптимального керування режимами ЕЕС доцільно розглядати в рамках концепції SMART Grid. Серед задач, які мають розв’язуватися для переходу енергосистеми на базі концепції SMART Grid, знаходяться в тому числі задачі, розв’язок яких покликаний удосконалити систему керування потоками потужності. Для цього необхідно покращити технічний стан і розширити регулювальні можливості відповідного обладнання. В першу чергу це стосується трансформаторів і автотрансформаторів з РПН, для яких повинні бути створені сучасні системи оперативного діагностування, а також покращені умови їх експлуатації для того, щоб можна було оптимально використовувати їх навантажувальну здатність.


Проаналізовано причини пошкоджуваності трансформаторів і автотрансформаторів та фактори, що найбільш впливають на їх технічний стан та залишковий ресурс. Показано, що найчастіше причиною пониження можливостей трансформаторів в оптимальному керуванні є погіршення якості функціонування їх системи охолодження. Тому актуальним є розроблення методів оперативного моніторингу за станом системи охолодження трансформаторів та розроблення заходів її вдосконалення в умовах експлуатації. Для дослідження теплообмінних процесів в трансформаторах обґрунтовано застосування методів і засобів теорії подібності і моделювання.  


У другому розділі розроблено математичні моделі для врахування технічного стану трансформаторів в задачах оптимального керування режимами ЕЕС. Розроблено математичну модель коефіцієнта ресурсу трансформатора з врахуванням стану охолоджувача, нейро-нечітку модель навантажувальної здатності трансформатора в залежності від коефіцієнта ресурсу системи охолодження. Запропоновано математичну модель розрахункового активного опору трансформатора з врахуванням стану його системи охолодження для представлення в моделі оптимізації режиму ЕЕС.  


 


Розглянуто передумови використання нечіткого моделювання для визначення технічного стану системи охолодження трансформаторів. Методи контролю систем охолодження силових трансформаторів (СОСТ), що існують на даний час, використовують у своїх розрахунках математичні моделі, які  мають досить суттєвий недолік – вони не дозволяють визначити і врахувати функціональні зв’язки між всіма вхідними величинами. Тому для встановлення таких зв’язків конструктивною є технологія нейро-нечіткого моделювання. Таке моделювання дозволяє одержувати більш достовірні результати в порівнянні з результатами роботи систем діагностування, які вже існують. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины