ІНФОРМАЦІЙНА ПІДТРИМКА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ЗАДАЧАХ ПЛАНУВАННЯ БАГАТОНОМЕНКЛАТУРНОГО ХАРЧОВОГО ПІДПРИЄМСТВА :



Название:
ІНФОРМАЦІЙНА ПІДТРИМКА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ЗАДАЧАХ ПЛАНУВАННЯ БАГАТОНОМЕНКЛАТУРНОГО ХАРЧОВОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


У вступі обґрунтована актуальність дослідження, визначено об’єкт та предмет дослідження, сформульовані мета і завдання дослідження, визначено наукову новизну й практичну цінність роботи, наведено дані про апробацію результатів дисертаційної роботи та публікації.


У першому розділі досліджено та наведено класифікацію харчових підприємств за виробничим циклом, номенклатурою та характеристиками продукції, розглянуто особливості бізнес-процесів планування, виділено загальні риси, притаманні більшості харчових виробництв.


Проаналізовано, класифіковано та здійснено порівняльний аналіз сучасних автоматизованих систем управління підприємством (АСУП) класу MRPІІ, ERP, CSRP. Зазначено, що для харчових підприємств України доцільно використання АСУП середнього та малого класу. Для АСУП середнього та малого класу проаналізовано концепції зберігання та представлення накопичених підприємством даних для їх подальшого аналізу на основі використання OLAP‑технологій (On-Line Analytical Processing) та BI‑інструментів (Business Intelligence). Наведено основні переваги та недоліки використання цих систем. Особливу увагу приділено розгляду системи 1С Підприємство 8 зі збереженням даних в MS SQL Server, що є типовою системою, яка найчастіше використовується українськими харчовими підприємствами.


Аналіз впроваджених АСУП виявив нерентабельність перебудови існуючих на підприємстві систем та доцільність сумісного використання OLAP и OLTP систем на підприємствах харчової промисловості, а також необхідність розробки системи підтримки прийняття рішень (СППР) для планування діяльності харчового підприємства, з можливістю її інтеграції в існуючу на підприємстві систему.


Постановка задачі дослідження


На більшості харчових підприємств традиційно застосовується лінійно-функціональна структура управління, яка має певні переваги: простота керівництва, відсутність дублювання функцій, формалізація та стандартизація процесів тощо. Однак, забезпечити необхідну пристосованість підприємства до мінливого ринкового середовища цей вид організаційної структури управління неспроможний. У ньому надто складна передача інформації між функціональними підрозділами, як і процес прийняття рішень загалом.


У світі вищесказаного, електронним архівом, який містить сукупну достовірну інформацію про господарську діяльність підприємства, є системна база даних (БД). База даних інформаційно-управляючої системи підприємства містить як вхідні дані процесу виробництва: дані про стан та потужність основних фондів, трудових та матеріальних ресурсів, так і дані зворотного зв’язку про обсяги реалізації продукції на ринку.


Підготовка управлінських рішень особою, що бачить всю картину в цілому, дозволяє уникнути протиріч, що виникають при вирішенні задач планування відокремлено для кожного підрозділу (функції) підприємства. В якості такої особи може виступати економіст, що володіє навичками роботи з інформаційними системами та засобами інтелектуального аналізу даних.


Основним завданням даної дисертаційної роботи є виділення та класифікація задач планування собівартості продукції, вирішуваних за рахунок інформаційного ресурсу підприємства, та формування методів вирішення цих задач із залученням OLAP та BI технологій. Їх вирішення дозволяє знаходити резерви зниження загальної собівартості продукції. 


Отримані результати мають лягти в основу пропозицій щодо коригування асортименту та обсягів виробництва продукції, характеристик нових видів продукції та інших задач планування.


У другому розділі проведено дослідження та моделювання бізнес-процесів в задачах планування виробництва багатономенклатурних харчових підприємств і здійснено підготовку даних для аналізу та формування управлінських рішень.


За результатами дослідження і функціонального моделювання бізнес-процесу моніторингу та планування собівартості продукції визначено задачі, які виникають під час його реалізації.


 


Джерелом накопичення історичної, узгодженої, призначеної для аналізу та прийняття управлінських рішень інформації є розроблене трирівневе сховище даних (СД). В основу його розробки покладена типова структура БД багатономенклатурного харчового підприємства, відтворена у стандарті IDEF1X, на основі набору документів, які використовуються при калькулюванні та обліку собівартості продукції. Такий підхід є більш рентабельним ніж перебудова існуючих інформаційних структур підприємства під потреби проведення аналізу даних.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины