ВПЛИВ СУЧАСНИХ НАВАНТАЖЕНЬ НА НАДІЙНІСТЬ ФУНДАМЕНТІВ ІСНУЮЧИХ МОСТІВ З НЕВЕЛИКИМИ ПРОГОНАМИ :



Название:
ВПЛИВ СУЧАСНИХ НАВАНТАЖЕНЬ НА НАДІЙНІСТЬ ФУНДАМЕНТІВ ІСНУЮЧИХ МОСТІВ З НЕВЕЛИКИМИ ПРОГОНАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі викладена актуальність проблеми, сформульовані мета і задачі досліджень, показані наукова новизна і практичне значення роботи.


В першому розділі проведений короткий огляд досліджень в галузі надійності будівельних конструкцій, автошляхів, мостів. Зародження і становлення вітчизняної теорії надійності будівельних конструкцій пов’язано з іменами видатних вчених: Стрєлецького М. С., Ржаніцина О. Р. і Болотіна В. В. Серед закордонних вчених цього напрямку суттєва роль належить Freudenthal A. M.  та Levi R. Загальні питання  надійності  та ймовірнісного розрахунку конструкцій опрацьовані у роботах сучасних дослідників: Барашикова А. Я., Бєляєва Б. І., Буличова А. П., Васильєва О. І., Гамеляка І. П., Гордєєва В. М., Дрівінга А. Я., Кінаша Р. І., Краковського  М. Б.,  Кудзіса  А. П.,  Лантуха-Лященка  А. І.,  Личова  О. С.,  Лужина  О. В.,  Пашинського В. А., Перельмутера  А. В.,  Пермякова  В. О.,  Пічугіна С. Ф., Подольського Д. М., Райзера В. Д., Семка О. В., Складнєва М. М., Снаркиса Б. Й.,  Сухова Ю. Д.,  Тімашева   С. А.,  Ужполявичуса  Б. Б.,  Усаковського  С. Б.,  Федорова  Е.І.,  Фоміної І. М., Чіркова В. П.


В задачах основ і фундаментів імовірнісно-статистичний підхід був розроблений в роботах Єрмолаєва М. Н. і Міхеєва В. В., Швец В. Б., Ігнатової О.І. і Шитової Н.В.


Відомі дослідження в галузі основ і фундаментів відповідної кафедри КНУБА, це роботи Бойко І. П., Корнієнко М. М. та інших співробітників кафедри.


Для пальових фундаментів мостів основоположною являється відома книга Глотова М. М., Луги О. О., Силина К. С., Заврієва К. С. В ній, зокрема, дана оцінка точності аналітичного методу визначення несучої здатності паль по ґрунту.


В мостових конструкціях імовірнісно-статистичний підхід був розвинений в роботах Васильєва О. І., Чиркова Вл. П. та інших дослідників.


Ідеї теорії надійності конструкцій були розвинуті в незалежній Україні. Вони знайшли своє втілення в ДБН В.2.3.-14:2006 «Споруди транспорту. Мости та труби. Правила проектування». Цей напрямок має розвиток на кафедрі мостів НТУ під керівництвом Лантуха-Лященко А. І. Відомі праці українських дослідників надійності  конструкцій:  Барашикова А. Я., Винникова Ю. Л., Гамеляка І. П., Кінаша Р. І., Пашинського  В. А.,  Перельмутера  А. В.,  Пічугіна С. Ф., Семка О. В., Усаковського С. Б.


Для рішення задач, поставлених в дисертації, важливим був досвід натурних досліджень, випробувань та реконструкції мостів України. Це роботи Кваші В. Г., Коваля П. М., Страхової Н. Є. та інших дослідників.


При вирішенні імовірнісних задач не завжди існує повний об’єм вихідної інформації. В таких умовах невизначеності дослідники вдаються до різних методів та прийомів. Такі підходи знайшли своє відображення в роботах Подольського Д.М., Смирнягина Ю. В., Сно В. Е, Кінаша Р. І.


В дослідженні значний об’єм вихідної інформації взято з Аналітичної експертної системи управління мостами (АЕСУМ). Це програмний комплекс, який розроблений в рамках науково-дослідної роботи ДП «ДерждорНДІ». Він призначений для інформаційного забезпечення процесу утримання транспортних споруд на автомобільних дорогах та має сучасну базу даних, яка складається з великої кількості графічної, текстової, числової інформації. Автор дисертації бере активну участь в розробці цього комплексу з 2007 року.


 


В другому розділі поставлена задача визначення коефіцієнтів запасу фундаментів існуючих мостів при дії нормативних «застарілих» та «сучасних» рухомих навантажень. Термін «коефіцієнт запасу» не існує в сучасних розрахунках конструкцій, він введений Ржаніциним О.Р. в теорію надійності і буде використаний в подальшому дослідженні. Для вирішення цієї задачі було необхідним: виділити та ранжувати групи мостів, фундаменти яких розглядаються; проаналізувати відмінені (СН 200-62, СНиП 2.05.03-84) та чинні норми проектування (ДБН В.1.2.-15:2009); уточнити, які розрахунки є визначальними; оцінити ріст навантажень на фундаменти існуючих мостів відповідно до чинних норм (на скільки зросло навантаження при переході на ДБН В.1.2.-15:2009); підрахувати коефіцієнти запасу міцності фундаментів згідно з діючими та відміненими нормами.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины