СТРУКТУРНИЙ ОПИС І РОЗПІЗНАВАННЯ ЗОРОВИХ ОБРАЗІВ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФІВ



Название:
СТРУКТУРНИЙ ОПИС І РОЗПІЗНАВАННЯ ЗОРОВИХ ОБРАЗІВ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, описаний зв’язок роботи з науковими планами організації, в якій вона була виконана. Сформульовано мету, задачі дослідження. Викладено наукову новизну й практичну цінність одержаних результатів, наведені відомості про особистий внесок здобувача, апробацію результатів дисертаційного дослідження, публікації по темі дослідження.


У першому розділі «Аналіз сучасного стану побудови описів зображень для розпізнавання зорових образів» проведений аналіз сучасного стану проблеми формування й обробки опису зображень, інваріантних щодо масштабу і поворотів, для задач розпізнавання,. Проведено огляд методів зберігання та пошуку зображень в базах даних, виявлення і розпізнавання об’єктів на зображеннях, формування структурних описів зображень, сегментування зображень. Подано результати аналізу застосовності оглянутих методів до різних задач розпізнавання зорових образів. Даний аналіз показав, що для опису структури найчастіше використовується граф. Структурні описи зображень для розпізнавання містять інформацію або про внутрішню структуру (текстуру), або про форму об’єктів. Для опису форми використовуються контурні і скелетні представлення, а для опису внутрішньої структури – множини ключових точок (локальних рис). Описи, які містять інформацію про форму, застосовуються для розпізнавання бінарних об’єктів (силуетів), що ускладнює їх застосування до напівтонових зображень внаслідок необхідності попередньої сегментації. Для розпізнавання напівтонових зображень використовуються описи на основі ключових точок, які  відображують внутрішню структуру об’єктів. Використання даних описів для слаботекстурованих об’єктів ускладнено відсутністю достатніх перепадів яскравості. Для розпізнавання таких об’єктів підходить опис, який враховує форму, що вказує на необхідність підвищення інформативності описів напівтонових зображень за рахунок спільного врахування структури і форми.


Разом з тим ряд авторів указують, що мультимасштабні представлення, побудовані на основі згортки зображень з функцією Гауса і її похідними, дозволяють виділяти структурні елементи, які відображують форму і структуру об’єктів. Таким чином, використання даних мультимасштабних представлень відкриває можливість створювати описи напівтонових зображень, які мають достатню інформативність для розпізнавання текстурованих і слабкотекстурованих об’єктів.


 


Даний аналіз дозволив виділити основні напрямки подальших досліджень і сформулювати задачі, які необхідно було вирішити для досягнення поставленої мети.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины