ХАРЬКОВСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА ИМ. ПЕТРА ВАСИЛЕНКА :



Название:
ХАРЬКОВСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА ИМ. ПЕТРА ВАСИЛЕНКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовані актуальність, мета і завдання досліджень, наведена практична значимість і наукова новизна розробок, визначається особистий вклад здобувача.


У першому розділі наведено аналіз стану питання і обґрунтовано обраний напрямок досліджень, проаналізовано методи, що використовуються для підвищення експлуатаційних показників деталей сільськогосподарської техніки.


Виконано аналіз процесів, що призводять до погіршення технічних характеристик сільськогосподарської техніки та зниження її надійності і довговічності. Одним з основних шляхів забезпечення працездатності сільськогосподарської техніки і, зокрема, двигунів сімейства ЯМЗ є підвищення довговічності бронзових опорних втулок їх розподільчих валів.


Проблемі підвищення експлуатаційних показників сільськогосподарської техніки присвячені роботи В.Я. Аніловича, І.П. Сичова, П.М. Заїки, В.А. Войтова, В.П. Юрчука, Д.Г. Войтюка, В.М. Булгакова, А.І. Бойко, А.А. Дуднікова, О.І. Біловод, О.Й. Мажейка та інших авторів.


Аналіз літературних джерел і вивчення практичного досвіду відновлення окремих бронзових деталей типу «втулка» дозволили зробити висновок, що одним з ефективних методів їх відновлення є вібраційне зміцнення робочих поверхонь деталей.


Застосування вібраційних коливань в технологічних процесах відновлення і зміцнення бронзових деталей типу «втулка» являє науковий і практичний інтерес, оскільки дозволяє підвищити якість оброблених поверхонь і їх довговічність. Тому подальші дослідження з розширення технологічних можливостей і промислового використання вібрацій є актуальною задачею.


Однак в літературі відсутні дані з оптимального режиму технологічного процесу вібраційного зміцнення бронзових деталей типу «втулка». Відсутні рекомендації по оптимальним геометричним параметрам обробних інструментів. Відсутня оцінка поведінки матеріалів при вібраційному деформуванні пустотілих бронзових циліндричних деталей та їх вплив на роботу сільськогосподарських технологічних комплексів.


У другому розділі наведена методологія проведення досліджень. Оцінку показників надійності двигунів з бронзовими опорними  втулками розподільчих валів, відновлених методом вібраційного деформування, проводили з такими ж показниками втулок, відновлених звичайною роздачею. З урахуванням цього розроблено метод та параметри відновлення бронзових опорних втулок, обґрунтовано зміцнення їх поверхонь, а також виконано експериментальні дослідження процесу відновлення вібраційним деформуванням.


Технологічний процес деформування зразків-моделей, а також відновлення зношених деталей методом вібраційного деформування, здійснювали на спеціально виготовленій експериментальній установці, яка складається з трьох основних вузлів: віброзбуджувача, що дозволяє одержувати збурюючу силу у межах 9,4…24,5 кН; системи гідравлічного підйому; основного і допоміжного устаткування.


 


Зразки-моделі виготовляли із бронзи БрОЦС 5-5-5 двох розмірних груп: перша група – довжина l = 38,5 мм; зовнішній діаметр d = 68 мм; внутрішній діаметр d0 = 54 мм. Розміри другої групи відповідно: l = 30 мм; d = 68 мм; d0 = 54 мм. Пуансони для обробки внутрішньої поверхні зразків-моделей виготовляли зі сталі У7 і піддавали гартуванню в маслі з температурою 780-800°С та подальшим відпуском при 400-420°С. Твердість робочої частини пуансона становила 55-58 HRC, а хвостовика – 40-45 HRC. Кут ухилу пуансона складав 8°, 9°, 10°, а висота калібруючої частини – 3 мм, 5 мм, 7 мм.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины