Розробка захисних рукавиць від впливів високотемпературного середовища



Название:
Розробка захисних рукавиць від впливів високотемпературного середовища
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано вибір та актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету та завдання дослідження, наукову новизну та практичну значущість отриманих результатів, охарактеризовано об’єкт, предмет та методи досліджень.


У першому розділі розглянуто сучасний стан проблеми проектування захисних рукавиць від впливів високотемпературного середовища. у результаті аналізу визначено основні види небезпечних та шкідливих виробничих факторів (НШВФ), що впливають на організм людини в зонах підвищених температур. Встановлено, що на різні сторони засобів захисту рук (ЗЗР) впливають різні види НШВФ. Зокрема, на тильну сторону діють полум’я, вода, тепло, пара та інфра-червоне випромінювання, а на долонну – лише вода, тепло та пара. На долонну та тильну сторони ЗЗР з боку руки впливають піт, тепло та пара.


Аналіз існуючих видів захисних рукавиць показав, що особливістю їх конструктивного рішення є багатошаровий склад пакета матеріалів, який суттєво обмежує рух пальців людини. Встановлено, що для ефективної роботи людини у виробі з можливістю виконання складних завдань без додаткового фізичного та психологічного навантаження рукавиці повинні мати мінімальну товщину пакета матеріалів при збереженні максимальних значень показників якості. У зв’язку з тим, що найбільша товщина пакета матеріалів у виробі припадає на теплоізо-ляційний шар, метою подальших досліджень стало визначення раціонального складу пакета основними шарами якого є теплоізоляційні матеріали.


Проведений аналіз методів та приладо-лабораторної бази з визначення теплофізичних характеристик текстильних матеріалів показав, що існуючі прилади не дозволяють отримання одночасної точної інформації в об’єктах з розподіленими температурними параметрами. З огляду на це виникає потреба в удосконаленні приладової бази по визначенню теплофізичних показників матеріалів.


узагальнена класифікація матеріалів та конструкторсько-технологічних рішень ЗЗР дала можливість визначити основні проблеми, які виникають при проектуванні захисних рукавиць, а саме: вибір пакетів матеріалів базується на глибокому вивченні теплофізичних характеристик матеріалів; конструктивно-технологічне рішення захисних рукавиць повинно відповідати високому рівню захисту та ергономічності, що зумовило вибір мети та постановку завдання дослідження у дисертаційній роботі.


 


У другому розділі дисертаційної роботи теоретично обґрунтовано, що складність завдання розробки оцінки якості захисних рукавиць полягає у відсутності на цей час в Україні нормативної бази з визначення загальних технічних вимог до них та затвердженого переліку показників якості. На основі аналізу технічного регламенту та основних вимог до створення ЗЗР згідно з опитуваннями експертів сформульовано вимоги до проектування нових видів захисних рукавиць від дії високотемпературного середовища, розроблено номенклатуру показників якості, яка складається з груп показників призначення, надійності, ергономічності, технологічності, безпечності, стандартизації та транс-портабельності. За оцінками експертів визначено вагомі показники якості – стійкість до дії високотемпературного середовища, стійкість до дії теплового випромінювання, коефіцієнт теплопровідності, склад сировини, припустимий час безперервного користування, товщина виробу, тепловий опір, питома теплоємність, засоби адаптації до морфологічних особливостей споживача, що відповідають вимогам ергономічності, надійності та призначення.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины