МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ІНТЕГРАЦІЇ БАЗ ДАНИХ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМ



Название:
МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ІНТЕГРАЦІЇ БАЗ ДАНИХ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі наведено загальну характеристику роботи: обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету та задачі дослідження, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, наведено дані про публікації, особистий внесок автора в роботи, виконані у співавторстві, та відомості про апробацію результатів дисертації.


У першому розділі проведено аналіз сучасного стану проблеми функціонування декількох різнорідних інформаційних систем (ІС) на одному об’єкті управління. Для вирішення проблем різнорідної автоматизації обрано проведення реінженірингу успадкованих ІС. В ході цього процесу особливе значення відводиться інформаційному забезпеченню, тому що  основна мета використання інформаційних систем задоволення потреб користувачів в інформації. Саме тому основна увага приділяється методам, підходам та інструментальним засобам проектування баз даних (БД), які можуть бути використані в ході проектування інтегрованої БД рівня організації.


Результати проведеного аналізу дозволяють зробити такі висновки:


-                на практиці широко поширена ситуація різнорідної автоматизації в рамках однієї організації в силу різних причин, що призводить до зниження ефективності формування управлінських рішень і, як наслідок, зниження ефективності функціонування організації в цілому;


-                реінжиніринг успадкованих ІС один з ефективних засобів усунення недоліків різнорідної автоматизації в ході розробки інформаційної системи рівня підприємства;


-                узгодження та збереження накопиченої інформації успадкованих інформаційних систем в ході реінжинірингу з максимальною підтримкою використовуваних СУБД є одним з ключових факторів успіху реінжинірингу;


-                інтеграція БД може проходити із застосуванням одного з існуючих підходів інтеграції даних (консолідація, федералізація, поширення даних);


-                аналіз наявності аналогів інструментальних засобів інтеграції показав відсутність таких засобів, які б повною мірою відповідали потребам розв'язуваної задачі.


Наведені висновки відображають перспективність розробки інформаційної технології інтеграції БД, сформульовано мету і задачі дослідження.


У другому розділі запропоновано метод синтезу інтегрованої реляційної БД з множини окремих реляційних БД, удосконалено метод побудови узгодженого універсального відношення бази даних за рахунок узагальнення операцій реляційної алгебри: з'єднання відносин за відповідними проекціями та зовнішнього з'єднання відносин за відповідними проекціями, що  використовуються в запропонованому методі.


Оскільки реляційні та об'єктно-реляційні БД є найбільш затребуваними в ході реалізації проектів інформаційних систем (більш 90%), тому основна увага приділена реляційній моделі даних, яка є фундаментальною математичною моделлю в теорії БД на поточному етапі розвитку інформаційних технологій. При описанні складової компоненти представленої моделі даних, особливу увагу приділено операційній специфікації. У даному розділі досліджено недоліки функціонування декількох ІС на одному об'єкті управління. Запропоновані можливі варіанти їх функціонування:


а) предметні області частково перетинаються (рис.1, а);


б) предметні області не перетинаються (рис.1, б);


в) предметні області перетинаються (рис1, в).


 


Для здійснення інтеграції реляційних БД успадкованих ІС різного ступеню нормалізації із збереженням накопичених в них даних в другому розділі розроблено метод синтезу інтегрованої реляційної БД з множини окремих реляційних БД.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины