ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ІМПУЛЬСНОЇ ГОМОГЕНІЗАЦІЇ МОЛОКА



Название:
ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ІМПУЛЬСНОЇ ГОМОГЕНІЗАЦІЇ МОЛОКА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і задачі дослідження, викладено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про їх практичне впровадження.


У першому розділі "Стан питання і задачі дослідження" проведено аналіз наукових робіт щодо механізмів диспергування жирової фази молока вчених Вайткуса В. В., Барановського Н. В., Грановського В. Я., Дітякіна Ю. Ф., Ліпатова М. Н., Нужина Є. В., Орешиної М. М., Фіалкової Є. О., Самойчука К. О., Гвоздєва О. В. та інш. Було зазначено, що єдиної визначеної теорії гомогенізації не існує. Це пояснюється тим, що жирові кульки мають мікроскопічний розмір, а також досить високу швидкість руху, що ускладнює спостереження цього процесу. Більшість авторів схильні до думки, що руйнування жирових кульок відбувається за рахунок виникнення градієнту швидкості потоку, тому подальше дослідження в цьому напрямку є досить актуальним.


Найбільш розповсюдженими пристроями для гомогенізації є клапанні гомогенізатори. Однак аналіз цих гомогенізаторів показав, що вони характеризуються значними габаритами, металоємністю й великим енергоспоживанням. Слід зазначити, що закордонні аналоги за цими показниками відрізняються незначно. При гомогенізації в клапанних пристроях частки дробляться до розмірів не менш 0,7…0,8 мкм. Аналогічний принцип дроблення часток використовується в пристроях фільєрного типу. У них продукт продавлюється крізь паралельно розташовані отвори з постійним або регульованим перетином. Недоліком цих пристроїв є неможливість одержання часток з розміром менш 1 мкм. Отже, було зроблено висновок, що на сучасному етапі є необхідним подальше дослідження механізмів подрібнення жирової фази молока для розробки нових, більш ефективних способів гомогенізації з метою збільшення ступеня диспергування молочного жиру, а також зменшення енергоємності процесу гомогенізації.


Досягти високого ступеня гомогенізації можна в імпульсному гомогенізаторі молока, якщо створити умови для виникнення градієнту швидкості потоку молока, що призводить до подрібнення жирових кульок. Дані умови створюються завдяки встановленню додаткового поршня-ударника з наскрізними отворами, зв’язаного з основним поршнем за допомогою пружини, при цьому значно зменшуються енерговитрати на процес гомогенізації.


У другому розділі "Методика виконання дисертаційної роботи" визначено основні етапи виконання дослідження.


Було розроблено структурно-логічну схему етапів досліджень для досягнення поставленої мети дисертаційної роботи 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины