Інформаційні технології багаторівневого планування В організаційно-виробничих системах з обмеженими ресурсами



Название:
Інформаційні технології багаторівневого планування В організаційно-виробничих системах з обмеженими ресурсами
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИ­СЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми, мету та завдання дослідження, викладено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено відомості про особистий внесок здобувача, апробацію результатів дисертації та публікації.


У першому розділі описано основні риси багаторівневого підходу до планування у складних системах. Визначено основні вимоги до створення інформаційних технологій планування в організаційно-виробни­чих системах з обмеженими ресурсами. Виконано дослідження особливостей побудови багаторівневих моделей планування у складних системах, що мають МПТПОР, та дослідження методів планування. За принципами актуальності та відсутності простих методів розв’язання обрана критеріальна база для моделі багаторівневого планування.


Виконано огляд існуючих систем планування, методів агрегації моделі планування. За результатами аналізу визначено проблеми створення ІТ багаторівневого планування у складних системах. Показано, що для ефективного впровадження нових методів планування необхідно створити нову ІТ планування в ринкових умовах та розширити область її застосування на інші класи систем, що мають МПТПОР.


Як показав аналіз, всім вимогам, що визначені на початку роботи, не задовольняє жодна з розглянутих ІТ. Тому для реалізації оригінальних й ефективних моделей багаторівневого планування в сучасних умовах потрібна розробка нової програмної системи, заснованої на новій ІТ багаторівневого планування у складних системах, та адаптація її для різних класів складних систем, що мають МПТПОР.


На підставі проведених теоретичних досліджень і розробленої конструктивної теорії в НДІ Інформаційних процесів НТУУ «КПІ» створена система планування та уп­равління у складних системах (СПУСК), що відповідає всім сформульованим вимогам. Вона заснована на багаторівневій моделі планування у складних системах (БМПСС), якій відповідає принципово новий рівень математичного забезпечення [2, 9].


У другому розділі проведено аналіз комплексу взаємозв’язаних моделей першого та другого рівня БМПСС. Розроблено математичне забезпечення другого рівня моделі та математичне забезпечення комп’ютеризо­ваного узгодження моделей першого й другого рівня моделі.


В існуючих системах планування використовується стандартна система базових алгоритмів розв’язання багатьох класів задач, що вже не відповідає вимогам ефективного планування в сучасних умовах. У даному розділі показано комплекс послідовних взаємозв’язаних математичних моделей планування в складних організаційно-виробничих системах з МПТПОР, система нових взаємо­зв’я­заних методів розв’я­зан­ня задач планування за різними критері­ями опти­мальності, що дозволяє ефективно розв’язувати задачі планування функціонування складних систем у комплексі. На відміну від існуючих методів планування, кращі з яких містять лінійну або випадкову комбінацію різних правил переваги, що не гарантують якості отриманих розв’язків, у процесі розв’я­зання задачі планування визначається стратегія пошуку глобального оптимуму, що дозволяє одержати розв’язки, близькі до оптимальних.


До складу математичного забезпечення моделі увійшли розроблені точні методи розв’язання важкорозв’язуваних задач комбінаторної оптимізації за критеріями мінімізації сумарного зваженого моменту закінчення виконання завдань, мінімізації сумарного запізнення для одного й паралельних приладів, мінімізації сумарного зва­женого запізнення (3-й рівень моделі), а також розроблені на їхній основі швидкодіючі евристичні методи розв’язання задач великої розмірності.


Опис моделі. Багаторівнева модель планування у складних системах, що мають МПТПОР, складається з трьох рівнів [2] (рис. 1): прогнозного, погодженого та точного планування. В основу представленої моделі планування покладено створений на основі нової конструктивної теорії математичний апарат розв’язання важкорозв’я­зу­ваних задач календарного планування за критеріями максимізації прибутку підприємств. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины