ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ВАЛЬЦЬОВОЇ ПЛЮЩИЛКИ НАСІННЯ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР :



Название:
ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ВАЛЬЦЬОВОЇ ПЛЮЩИЛКИ НАСІННЯ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та задачі досліджень, визначено наукову новизну й практичне значення отриманих результатів, наведено дані про їх апробацію.


Перший розділ “Стан питання і завдання досліджень” присвячений аналізу технологічних схем, способів і засобів отримання олії, що базуються на теоретичних і практичних дослідженнях багатьох учених, зокрема В.А. Маслікова, А.М. Голдовського, В.В. Бєлобородова, В.Н. Стабнікова, Г.Д. Кавецького, І.В. Гавриленка, Я.Н. Купріца, С.Д. Хусіда, Г.А. Хайліса, Б.М. Гевка, О.А. Горбенко та ін.


Виконаний аналіз технологічних схем отримання олії свідчить про значну кількість, енерго- й матеріаломісткість обладнання, призначеного для умов великих спеціалізованих підприємств. Впровадження зазначених технологічних процесів в умовах малих переробних підприємств ускладнене, оскільки для малої переробки характерні незначні обсяги виробництва, що змінні в часі, обладнання повинно переробляти за 1 год 20‒50 кг сировини, а також легко переналагоджуватися для переробки насіння різних культур.


Аналіз описаних способів і засобів подрібнення матеріалів свідчить, що для підготовки насіння олійних культур до пресування найбільш прийнятне плющення вальцьовими засобами, внаслідок чого збільшується вихід олії за зменшених енергозатрат.


Ступінь плющення насіння олійних культур має бути таким, щоб не з’яв-лялася олія на поверхні розплющених насінин. Це запобігає її втратам й забрудненню валків, через яке зменшується продуктивність переробки і зростають затрати часу на щоденне технічне обслуговування машин.


Аналіз теоретичних викладок щодо процесу подрібнення насіння олійних культур перед відтисканням олії свідчить, що відомі дослідження спрямовані на визначення умови захоплення подрібнюваного матеріалу, мінімального діаметра валків, тиску на матеріал, необхідного для його подрібнення. Проте не досліджені сила і деформація, за якої тиск на насінини перевищує їх межу міцності, але відсутня поява олії на поверхні розплющених насінин.


У результаті аналізу літературних джерел окреслено низку питань, які потребують поглибленого вивчення, з метою обґрунтування способу подрібнення та параметрів машини для плющення насіння олійних культур.


 


У другому розділі “Теоретичне обґрунтування параметрів вальцьової плющилки” встановлено основні параметри процесу плющення – тиск q на насінини, а також діаметр D валків й зазор δ між ними (рис. 1), зусилля Fпр жорсткого опору відхиленню рухомого валка, частоту обертання валків n і споживану плющилкою потужність Nпл, враховуючи деформацію, за якої тиск на насінини перевищує їх межу міцності, але відсутня поява олії на поверхні розплющених насінин. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины