МЕТОД АДАПТИВНОГО ВОЗДЕЙСТВИЯ И СИСТЕМА КОМПЛЕКСНОЙ ФОТОТЕРАПИИ С МИКРОПРОЦЕССОРНЫМ УПРАВЛЕНИЕМ :



Название:
МЕТОД АДАПТИВНОГО ВОЗДЕЙСТВИЯ И СИСТЕМА КОМПЛЕКСНОЙ ФОТОТЕРАПИИ С МИКРОПРОЦЕССОРНЫМ УПРАВЛЕНИЕМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність виконаної роботи, сформульовані мета та завдання наукового дослідження, наведені дані про зв'язок роботи з науковими програмами, викладена наукова новизна, практичне значення та реалізація результатів досліджень, наведені відомості про їх апробацію, публікації та впровадження.


У першому розділі проведено огляд механізмів впливу ЕМВ ВД на організм людини з лікувальною метою, визначені фотофізичні, фотохімічні і фотобіологічні реакції, що є пусковими процесами в організмі людини. Ці процеси викликають зміни на всіх рівнях організації живої матерії: субклітинному, клітинному, тканинному, органному і системному. Ступінь і специфічність прояву відповідних реакцій (біологічний відгук) на ЕМВ ВД визначається довжиною хвилі, щільністю дози впливу (щільність енергії), складом і просторово-часовими параметрами біооб’єкту. Максимум біологічного відгуку спостерігається в діапазоні щільності енергії 1-2 Дж/см2 («класична» доза для лазерної терапії) та в діапазоні 10-3-10-4 Дж/см2 (відгук на інформаційну компоненту впливу). Використання частотної модуляції в діапазоні 0,1-100 Гц, дозволяє отримати до семи максимумів біологічного відгуку, що обумовлено впливом на періодичні фізіологічні процеси в організмі людини.


Для визначення величини біологічного відгуку під час впливу ЕМВ ВД, використовуються фізіологічні показники стану людини. Найбільш поширеними серед них є показники серцево-судинної і дихальної системи, такі як оксигенація артеріальної крові і частота сердечних скорочень (частота пульсу), частота дихання. Однак контроль цих показників дозволяє лише опосередковано оцінити вплив випромінювання на організм і вимагає особливої уваги від медичного персоналу.


Необхідність регулювання ряду параметрів в широкому діапазоні, потребує особливих вимог, що висуваються до випромінювачів ЕМВ ВД. Аналіз штучних джерел ЕМВ ВД які можуть бути використані в таких випромінювачах, що найбільш доцільним є використання напівпровідникових СВД. В порівнянні з лампами розжарювання, люмінесцентними і газорозрядними лампами, а також лазерами, СВД мають високу світловіддачу до 150 лм/Вт, термін служби досягає 100000 годин, низьку інерційність, що дозволяє використовувати широтно-імпульсну модуляцію для лінійного регулювання величини світлового потоку, удароміцну конструкцію.


Проведений аналіз літературних джерел показав, що визначення параметрів впливу, які дозволяють отримати максимальний терапевтичний ефект від виконаних процедур фототерапії є перспективною і актуальною задачею. Вирішення якої потребує розгляду цілого ряду питань пов’язаних як з формуванням впливу ЕМВ ВД так і з аналізом реакції пацієнта на процедуру, що проводиться.


У другому розділі запропоновано методику розрахунку геометричних параметрів випромінювача на основі СВД з урахуванням його технічних характеристик та розподілу випромінювання на поверхні і всередині шкірних покривів, що підлягають впливу ЕМВ ВД.


 


При проведенні процедур фототерапії основними параметрами впливу є величини: інтенсивність випромінювання I [Вт/м2], коли мова йде про вплив на шкірні покриви і яскравість джерела випромінювання LV [кд/м2] – при впливі на зоровий аналізатор людини. Кількісно вплив ЕМВ оцінюється щільністю дози D, що представляє собою інтенсивність випромінювання на поверхні біологічного об’єкту протягом деякого часу Т.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины