Моделі автоматизації виконання функцій і задач управління ІМПУЛЬСНИМ ВИБУХОПОЖЕЖНИМ ЗАХИСТОМ ХІМІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА



Название:
Моделі автоматизації виконання функцій і задач управління ІМПУЛЬСНИМ ВИБУХОПОЖЕЖНИМ ЗАХИСТОМ ХІМІЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету та завдання дослідження, відзначено наукову новизну, практичне значення одержаних результатів та галузі їх застосування, зазначено особистий внесок здобувача.


Перший розділ присвячено огляду літературних джерел за тематикою дисертації, аналізу програмно-технічних розробок у галузі комп'ютерного та математичного моделювання щодо отримання та обробки інформації для автоматизації функцій і задач управління вибухопожежною безпекою, дослідженню особливостей функціонування хімічного підприємства і застосування імпульсних засобів вибухопожежного захисту.


Під вибухопожежним захистом хімічного підприємства в роботі маються    на увазі дії щодо попередження, локалізації та ліквідації пожежі, вибуху та/або викиду токсичної речовини і недопущення розвитку аварії в катастрофу. Використання імпульсної техніки для вибухопожежного захисту запропоновано   у дослідженнях В.В. Сєврікова, В.Д. Захматова, Л.М. Мешмана,                               І.М. Абдурагімова, Д.Г. Ахмєтова.


За підсумками огляду та аналізу зазначено, що швидкість розвитку аварії      та прийняття рішень щодо заходів з її ліквідації за моделями, які застосовуються для ППР в ситуаціях з використанням традиційної протипожежної техніки, надто не узгоджені у часі, мають значне відставання у реагуванні через відсутність достовірної та актуальної інформації про розвиток події. Це вказує на неможливість використання існуючих моделей для вирішення задач управління імпульсним вибухопожежним захистом. При побудові моделей обробки інформації для ППР щодо забезпечення вибухопожежної безпеки запропоновано розглядати підприємство не лише у рамках небезпеки від окремих сильнодіючих отруйних речовин (СДОР), а також як відкриту мікросистему в межах складної макросистеми оточуючого середовища.


Виявлено, що практичне застосування моделей обробки інформації для прийняття рішень щодо забезпечення протипожежної безпеки дуже незначне. Серед найбільш відомих моделей можна назвати імітаційні моделі «КОСМАС» (Росія), ASCOS, ASET, DETACT, FAST, FIREFORM, FPETOOL, HAZARD-1, LAVENT (США), Jasmine і Sofie (Великобританія).


У другому розділі визначено комплекс критеріїв відповідності моделей  виконання  функцій і  задач  управління імпульсним   вибухопожежним   захистом


 


 


 


задачам та меті управління хімічним підприємством, розглянуто умови відповідності моделей виконання функцій і задач управління вибухопожежним захистом системним потребам підприємства за змістом трансформації цільової функції.


 


Зазначено, що хімічне підприємство як складна система має керований режим функціонування , обумовлений множиною керуючих параметрів Utr системи управління безпекою, які протягом періоду  призводять до переходу нештатного режиму Ros до штатного режиму Rsd: , що визначає процес переходу режиму за межами регламенту до режиму, обумовленого регламентом, під впливом системи управління за конкретною моделлю.  Доведено, що перехід можливий за умов відповідності моделей управління критеріям повноти, своєчасності та достовірності інформації. За відомими методиками на основі дерева подій для аварії на хімічному підприємстві проведені дослідження за критеріями повноти (рис. 1), своєчасності та суперечності інформованості осіб, що приймають рішення (ОПР).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины