удосконалення процесу виробництва пектинового КОНЦЕНТРАТу та його апаратурне оформлення :



Название:
удосконалення процесу виробництва пектинового КОНЦЕНТРАТу та його апаратурне оформлення
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, показано етапи вирішення завдання удосконалення процесів екстракції пектинових речовин, мембранної обробки пектинових екстрактів та вибору раціональних параметрів одержання пектинових концентратів на технологічних стадіях їх виробництва. Сформульовано мету та задачі дослідження, визначено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про апробацію та впровадження отриманих результатів, публікації автора за темою дисертаційної роботи, її структуру та обсяг.


У першому розділі «Аналіз процесів екстракції, концентрування, очистки пектинових речовин з рослинної сировини та обладнання для їх реалізації» проаналізовано сучасний стан процесу екстракції пектинових речовин з пектинвмісної рослинної сировини та встановлено, що він має складний фізико-хімічний характер. Визначено, що сучасні методи екстракції пектинових речовин мають низку істотних недоліків, що пояснюються недосконалістю обґрунтування режимів проведення процесу та перешкоджають їх широкому впровадженню в промисловість.


Встановлено, що якість процесу екстракції з максимальним вилученням цільової речовини залежить від застосування ефективного обладнання. В той же час, відомості про характеристики сучасних екстракційних установок мають обмежений характер, а існуюче екстракційне обладнання не дозволяє отримувати пектинові екстракти високої якості.


Доведено, що застосування баромембранних процесів у виробництві пектинового концентрату дозволить спростити процеси концентрування та очистки пектинового екстракту і надасть можливість отримувати пектиновий концентрат високої якості без суттєвих матеріальних витрат.


Для здійснення процесів концентрування та очистки пектинових екстрактів перспективним є використання мембранного обладнання з плоскими фільтрувальними елементами. В той же час, відомо, що ефективність експлуатації мембранних установок значно знижує утворення гель-шару високомолекулярних речовин на поверхні напівпроникних мембран. Це свідчить про необхідність використання в мембранних апаратах спеціальних конструктивних заходів для запобігання утворення гель-шару на поверхні мембрани.


Таким чином, удосконалення процесу виробництва пектинового концентрату шляхом підвищення ефективності екстракції ПР з подальшим застосуванням баромембранних процесів обробки ПЕ є актуальним завданням, що потребує негайного вирішення.


У другому розділі «Об’єкти, матеріали та методи досліджень» наведено організаційні, методологічні, технічні аспекти виконаних досліджень. Для дослідження процесу екстракції ПР було створено експериментальну установку з комбінованим перемішуючим елементом (рис. 1).


 


Мембранну обробку ПЕ проводили на модернізованому мембранному модулі з вібраційним перемішуванням рідини, що розділяється, з використанням напівпроникних УФ-мембран другого покоління типу ПАН.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины