ФАЗОВЫЕ ПРЕВРАЩЕНИЯ В СПЛАВАХ СИСТЕМЫ Сo-Ni-Zr :



Название:
ФАЗОВЫЕ ПРЕВРАЩЕНИЯ В СПЛАВАХ СИСТЕМЫ Сo-Ni-Zr
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету і завдання дослідження, сформульовано наукову новизну, наукову і практичну цінність роботи.


У першому розділі надано літературні відомості про фізико-хімічні властивості компонентів, кристалічну структуру проміжних фаз, проаналізовано результати досліджень як потрійної системи CoNiZr, так і обмежуючих подвійних. Згідно літературних даних, в системі CoZr утворюється 6 інтерметалідів, кристалічна структура одного з яких (Cо11Zr2) невідома. Система Ni-Zr налічує 8 сполук. Показано, що на початок даної роботи діаграма стану системи CoNiZr вивчена не була. Сплави цієї системи досліджувалися вздовж перетину між сполуками CoZr2 та NiZr2, але без використання методів термічного аналізу. Мартенситне перетворення було знайдено в сплавах на промені між сполуками CoZr та NiZr. Ізотермічний переріз при 925  С був побудований з використанням методу дифузійних пар, але утворення 4 подвійних сполук не спостерігалося при даних умовах експерименту. Виходячи з цього було сформульовано мету та завдання дослідження, що наведені у вступі.


У другому розділі описані методи приготування, атестації і дослідження сплавів, для приготування яких використано цирконій йодидний (99.95 % мас.), нікель електролітичний марки Н0 (99.99 % мас.), кобальт електролітичний марки К0 (99.99 % мас.). Сплави виплавляли в електродуговій печі з вольфрамовим невитратним електродом на мідній подині з водяним охолодженням в середовищі аргону, для додаткового очищення якого використовували титан-цирконієвий гетер. Відпал, попередньо запаяних в кварцеві ампули з середовищем аргону, сплавів проводився у печі опору. Мікроструктурне дослідження проводили з використанням оптичного мікроскопу Neophot-32, обладнаного цифровою камерою. Локальний рентгеноспектральний аналіз (ЛРСА) проводили з використанням скануючого мікроскопу JEOL JSM 6400. Рентгенофазовий аналіз (РФА) проводили методом порошку або від шліфа на приладі ДРОН-3М та BRUKER D8 Discover у CoKa, CuKa, FeKa-фільтрованих випромінюваннях. Температуру фазових перетворень визначали методом диференційного термічного аналізу (ДТА) на приладі типу ВДТА-8М3 зі струнною термопарою ВР5/20 в середовищі аргону. Характеристичні температури мартенситних перетворень досліджувалися методом диференційної скануючої калориметрії (ДСК) з використання приладу Netzsch 404 F1 в середовищі гелію. Швидкість нагрівання-охолодження складала від 5 до 40 °C/хв. Для зйомки застосовували тиглі з ZrO2 або Al2O3. Тонку структуру зразків вивчали методом трансмісійної електронної мікроскопії із застосуванням електронного мікроскопу JEM100CXII. Ефект пам’яті форми методом трьохточкового згину в залежності від температури вимірювався з використанням унікального обладнання, сконструйованого у відділі «Фазових перетворень» ІМФ НАНУ. Дослідження ентальпій змішування рідких сплавів виконано з використанням високотемпературного изоперіболічного калориметра – разробки лабораторії «Фізико-хімічних властивостей металічних розплавів» (ДДМА).


 


У третьому розділі наведено результати дослідження фазових рівноваг у подвійних системах Co-Zr та Ni-Zr. Результати представлені у вигляді діаграм стану. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне