УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ХОЛОДНОГО ГНУТТЯ ШИРОКИХ ЗАГОТОВОК ІЗ МАЛОПЛАСТИЧНИХ МЕТАЛІВ НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ МЕТОДІВ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ МЕХАНІКИ



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ХОЛОДНОГО ГНУТТЯ ШИРОКИХ ЗАГОТОВОК ІЗ МАЛОПЛАСТИЧНИХ МЕТАЛІВ НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ МЕТОДІВ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ МЕХАНІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі подано загальну характеристику роботи, обґрунтовано актуальність теми, визначено мету та задачі дослідження, об’єкт і предмет дослідження, викладено наукову новизну й практичне значення роботи, наве-дено відомості про апробацію та впровадження основних результатів роботи.


У першому розділі висвітлено сучасний стан досліджуваної проблеми, показано її актуальність та наведено результати огляду літературних джерел. Проведено аналіз відомих методів отримання профільованих виробів пластичним деформуванням, здійснено аналіз існуючих конструкцій пристроїв та їх практичного застосування. Аналіз теоретичних робіт в предметній області показує, що великий внесок в розвиток теорії листового штампування внесли     В. Авітцур, К. Н. Богоявленський, М. Н. Горбунов, С. І. Губкін, В. Джонсон, А. А. Ільюшин, Є. І. Ісаченков, Н. Н. Малінін, З. Марціньяк, Є. Н. Мошнін, І. П.Ренне, В. П. Северденко, Г. О. Смірнов-Аляєв, А. Д. Томленов, Е. Томсон, Є. П. Унксов, Р. Хіл, Л. А. Шофман та ін. Теоретичному аналізу процесів гнуття, що лежать в основі профілювання, присвячено значну кількість робіт відомих вчених Ю. М. Аришенського, С. І. Вдовіна, Г. Я. Гуна, І. Давидова, Г. Л. Колмогорова, А. Ю. Матвеєва, Е. А. Попова, Г. В. Проскурякова,          І. П. Ренне, В. В. Соколовського, І. С. Тришевського, Р. Хіла та ін. В них розглянемо основні питання гнуття: досліджено НДС та потоншення заготовки в зоні згину, вплив анізотропії на процеси гнуття, граничні можливості процесу гнуття, питання стійкості при гнутті. Дослідженню кутової зони при звичайному згині присвячені роботи Е. А. Попова, І. П. Ренне,                      М. В. Сторожева, Р. Хіла, в яких визначено НДС в зонах розтягу та стиску при пластичному та пружньопластичному згині. В роботах І. С. Тришевського зміна товщини визначається для випадку гнуття з розтягом, а в працях Г. В. Проскурякова з торцевим стиском. Дослідженнями напружено-деформованого стану процесу гнуття, врахування зміцнення, граничними можливостями процесу гнуття займались Ю. А. Аверкієв, Г. Я. Гун, І. Давидов, Є. М. Мошнін, В. А. Огородніков, Е. А. Попов, І. П. Ренне, В. І. Стеблюк, І. С.Тришевський, О. І. Тришевський, Р. Хіл, В. Н. Чачин, Ю. Є. Шамарін та інші. Проте ці досить корисні результати зазвичай не пов’язують з особливостями схем формоутворення, характеристиками перерізу профілю, умовами реалізації процесу профілювання.


 


Проведений аналіз показав, що застосування гнуття в штампах в холодному стані є найбільш економічним і доцільним для виготовлення товстостінних виробів, зокрема z-подібного профілю в умовах дрібносерійного та одиничного виробництва. Такий технологічний процес не вимагає складного обладнання та інструменту, не потребує підвищених енерговитрат на нагрівання та може бути запропонований, наприклад, для виготовлення заготовки під бурякорізальний ніж (рис. 1). Останній виготовляється із високовуглецевих сталей типа У8, У10, У12, що мають низьку пластичність у холодному стані. Використання ХПД при отриманні заготовок сприяє покращенню технологічної спадковості, яка для зазначеного виробу виражаєть-ся у підвищенні зносостійкості при експлуатації.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины