СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ управління відпрацюванням породоруйнівного інструменту стираючої дії в ПРОЦЕСІ БУРІННЯ



Название:
СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ управління відпрацюванням породоруйнівного інструменту стираючої дії в ПРОЦЕСІ БУРІННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність дисертаційної роботи, сформульовано мету та визначено задачі дослідження, наведено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, розглянуто особистий внесок здобувача та наведено відомості про апробацію основних положень роботи.


У першому розділі здійснено аналіз літературних джерел, окреслено основні етапи розвитку наукової думки щодо існуючих підходів до проблеми керування відпрацюванням доліт в процесі буріння нафтових і газових свердловин. Критично висвітлено роботи попередників, що дозволило окреслити питання, які потребують подальшого вирішення. Подано характеристику процесу буріння як об’єкта керування, відображено його структурну схему, що дало змогу виявити інформаційні ознаки, що характеризують стан долота на вибої свердловини. Наведено класифікацію полікристалічних бурових доліт нового покоління, та проаналізовано показники їхньої роботи.


Значний внесок у вирішення науково-технічних завдань управдіння відпрацюванням доліт на основі поточної інформації здійснили М. Б. Барєєв, В. Г. Бєліков, Н. А. Бондаренко, М. І. Горбійчук, Е. Р. Джамалов, А. Н. Жуковський, Л. М. Заміховський, С. Ф. Кукурудз, В. Б. Марін, В. А. Мєчнік, І. П. Пєтров,  Ю. Ф. Потапов, В. І. Самсоненко, В. А. Саркісов, М. Б. Сітніков, Г. Н. Семенцов, Є. І. Стетюха та ін.


Розглянуто і проаналізовано систему керування режимами буріння нафтових і газових свердловин (рис. 1).


 


Показано, що для  підвищення ефективності управління процесом відпрацювання безопорних полікристалічних доліт нового покоління типу PDC доцільно застосувати нейромережі з архітектурами, здатними до відновлення стохастичних характеристик і навчання в реальному часі в темпі надходження інформації з об’єкта керування.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины