ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗРОШЕННЯ В АГРАРНОМУ ВИРОБНИЦТВІ :



Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗРОШЕННЯ В АГРАРНОМУ ВИРОБНИЦТВІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Важливою складовою частиною національного багатства та умовою суспільного розвитку в агропромисловій сфері економіки є водні ресурси. Інтенсивний розвиток продуктивних сил, екстенсивні способи використання водних ресурсів, недосконалість організаційно-економічного механізму управління й регулювання водокористуванням привели до різкого якісного й кількісного виснаження водно-ресурсного потенціалу країни та її регіонів. На сучасному етапі розвитку АПК Криму водні ресурси є вирішальним чинником, який впливає на ефективність функціонування сільського господарства й галузей переробки його продукції. Недостатньо ефективно використовуються водні ресурси в сільськогосподарських підприємствах, що характеризується зменшенням водозабезпеченості господарств-водокористувачів у порівнянні з 1991 р. у 3,1 рази, збільшенням невиробничих втрат води у міжгосподарській ланці зрошувальної мережі з 9,6% у 1991 р. до 21,0% у 2006 р. Не можуть бути використані як зрошувані 200 тис. га зрошуваних земель з причини розукомплектовування запірно-регулюючої арматури і дощувальної техніки, насосно-силового обладнання та ліній електропередач.

Назріла необхідність зміни існуючих виробничих відносин з приводу використання водних ресурсів, які не забезпечують достатню матеріальну зацікавленість і відповідальність учасників водокористування в ефективному використанні води. Становлення відносин ринкового типу в сільськогосподарському виробництві вплинуло на зниження показників ефективності його функціонування. У зв'язку з цим особливу актуальність і значимість набуває розробка науково-обґрунтованих пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності й подальшого розвитку сільськогосподарського виробництва на зрошуваних землях республіки з урахуванням грошової оцінки меліорованих земель у ринкових умовах господарювання.

Дослідженню економічних аспектів даної проблеми присвячені роботи багатьох вчених, економістів. Методологія визначення економічної ефективності виробництва, ефективності використання зрошуваних земель є вузловими проблемами економічної теорії, якій присвячені дослідження Жмінько В.І., Івашкєвича Ю.І., Мацкєвича В.П., Благодатного В.І., Кузнецова О.І., Зузіка Д.Т., Лимаря О.О., Новікова Ю.М., Раскіна Г.Ф., Кудіна М.Ф., Хачатурова Т.С., Карєва В.Б., Касмасова Р.А., Коноплєва Є.А., Путято Н.С., Трєгобчука В.М. та ін.

Проте питання економічного обґрунтування раціонального управління підприємствами водного господарства та зрошуваного землеробства в регіональному аспекті досліджені не достатньо, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно тематики наукових досліджень РВНЗ «Кримський інженерно-педагогічний університет» з проблеми «Стратегічні пріоритети розвитку економіки регіону»   номер державної реєстрації 0107U009585. У рамках теми автором дисертації виконана розробка теоретичних і методичних основ управління зрошувальними системами та земельно-водними ресурсами регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка методичних основ і практичних рекомендацій з удосконалення організації управління підприємствами водного господарства та підвищення ефективності використання земельно-водних ресурсів АР Крим.

Для досягнення мети поставлені і вирішувались наступні задачі:

  узагальнити теоретичні основи організації управління підприємствами водного господарства та надати пропозиції щодо їхнього удосконалення;

  вивчити методичні і практичні аспекти підвищення економічної ефективності управління в зрошуваному землеробстві і розробити систему оціночних показників господарської діяльності Управлінь водного господарства (УВГ);

  розробити методику визначення економічної ефективності використання зрошуваних земель в ринкових умовах господарювання;

  провести оцінку сучасного стану використання зрошуваних земель АР Крим і визначити перспективні напрями розвитку сільськогосподарського виробництва;

  обґрунтувати методи економічного стимулювання водогосподарчих і сільськогосподарських підприємств у підвищенні технічного рівня зрошувальних систем, економному використанні зрошуваної води;

  обґрунтувати методику визначення екологічного збитку в результаті нераціональної експлуатації зрошуваних систем.

Об'єктом дослідження є процеси управління організаційно-економічним механізмом функціонування підприємств водного господарства та підвищення ефективності зрошення в аграрному виробництві.

Предметом дослідження є теоретичні і методичні аспекти підвищення ефективності використання зрошуваних систем і земельно-водних ресурсів в аграрному виробництві.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання економічних процесів і явищ, наукові праці вітчизняних і закордонних вчених, економістів з питань розвитку сільського господарства й визначення економічної ефективності зрошуваного землеробства, законодавчі й нормативні акти України, що становлять правову базу меліорації.

У дисертації також використані такі загальнонаукові методи дослідження, як абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення й формулювання висновків), кореляційно-регресійний (дослідження впливу зрошувальних норм на врожайність культур), розрахунково-конструктивний і порівняння (аналіз сучасного стану ефективності використання земельно-водних ресурсів регіону і прогноз їхнього розвитку), статистичних групувань (дослідження ефективності функціонування різних водогосподарчих об'єктів), монографічний (вивчення діяльності підприємств та організацій водогосподарчого комплексу й вивчення досвіду окремих господарств з високоефективного використання зрошуваних земель), економіко-математичне моделювання із застосуванням ЕОМ та інші методи.

Інформаційною базою дослідження є закони України, нормативно-правові акти, які регламентують водогосподарчу діяльність, офіційні дані Головного управління статистики в АРК, Республіканського комітету АРК з водогосподарчого будівництва і зрошуваного землеробства (Рескомводгосп), Міністерства аграрної політики АРК, Кримської філії інституту гідрології й меліорації УААН, річні звіти УВГ, нормативно-довідкові матеріали, рекомендації наукових установ, спеціальні й періодичні видання.

Наукова новизна одержаних результатів. Найбільш вагомі наукові результати, що характеризують новизну дослідження отриману автором, полягають в наступному:

вперше:

  розроблено методику визначення економічної ефективності використання зрошуваних земель через застосування критерію сукупної ефективності виробничого потенціалу сільського і водного господарства (грошової оцінки землі, основних і оборотних засобів, людського капіталу сільськогосподарських і водогосподарчих підприємств);

удосконалено:

  методику оцінки прогнозу розвитку зрошуваного землеробства через застосування оптимізації структури посівних площ, що, на відміну від відомих, забезпечує найбільш високу прибутковість галузі і приріст податкових надходжень у бюджет;

  методичні підходи щодо визначення екологічного збитку в результаті погіршення меліоративного стану земель, що, на відміну від існуючих, використовує механізм грошової оцінки зрошуваних земель;

одержали подальший розвиток:

  система оціночних показників господарської діяльності підприємств водного господарства, що, на відміну від існуючих, характеризує ефективність діяльності підприємств у залежності від виробничого потенціалу підприємств водного господарства і результативності сільськогосподарського виробництва на зрошуваних землях;

  механізм удосконалення системи економічних взаємовідносин між сільськогосподарськими підприємствами і підприємствами водного господарства шляхом стимулювання за раціональне використання зрошувальної води, а саме: зменшення розміру оподатковуваного прибутку, диференціація тарифних розцінок за водоспоживання.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертаційного дослідження можуть використовуватися для удосконалення господарського механізму водокористування в зрошуваному землеробстві.

Ефективність пропозицій щодо впровадження методики визначення економічної ефективності використання зрошуваних земель, методики грошової оцінки зрошуваних земель і водних ресурсів сільськогосподарського виробництва підтверджена довідками (Довідка Міністерства аграрної політики АРК № 46 від 14.12.06 р.), методики розрахунку вартісних параметрів негативного впливу зрошувальних меліорацій на навколишнє середовище (Довідка Республіканського комітету АРК з водогосподарчого будівництва й зрошуваного землеробства № 583 від 07.05.07 р.), практичні рекомендації з системи економічних відносин між сільськогосподарськими підприємствами й водогосподарчими організаціями (Довідка Первомайського УВГ № 189 від 17.04.07 р.). Результати дослідження використовуються в навчальному процесі Кримського інженерно-педагогічного університету під час викладання дисциплін: «Економіка підприємств», «Економічний аналіз», «Фінансовий аналіз» (Довідка РВНЗ «КІПУ» № 01/29 від 03.09.07 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, містить результати, які відзначаються новизною і мають теоретичне та практичне значення. Основні положення дослідження сформульовані особисто, що знайшло відображення в одноособніх наукових публікаціях. У надрукованих у співавторстві наукових працях у дисертації використані лише ті положення, які є особистим здобутком автора, а саме надана оцінка ефективності використання зрошувальної води за різних систем зрошення, запропонована загальна модель витрат на оброблення сільськогосподарських культур на зрошуваних землях, визначені елементи ціни 1м3 води 9.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та висновки за результатами дисертаційного дослідження доповідалися та одержали позитивну оцінку на: міжнародних науково – практичних конференціях: «Наука і освіта» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), «Наука й технології: крок у майбутнє – ‘2006» (м. Бєлгород, 2006 р.) і «Розвиток наукових досліджень′ 2006» (м. Полтава, 2006 р.); всеукраїнської НПК «Управління регіональним розвитком» (Кримська академія природоохоронного будівництва, м. Сімферополь, 2002 р.), «Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів» (Кримський державний інженерно-педагогічний університет, м. Сімферополь, 2005 р.), «Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів» (РВНЗ «Кримський інженерно-педагогічний університет», м. Сімферополь, 2006 р.), «Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів» (РВНЗ «Кримський інженерно-педагогічний університет», м. Сімферополь, 2007 р.) і на конференціях регіонального рівня: «Крим XXI століття: культура, наука, політика, економіка, екологія» (Таврійський екологічний інститут, м. Сімферополь, 2002 р.), «Соціально-економічні проблеми розвитку Криму» (Кримський державний інженерно-педагогічний університет, м. Сімферополь, 2003 р.), «Соціально-економічні проблеми розвитку регіону» (Кримський державний інженерно-педагогічний університет, м. Сімферополь, 2004 р.), XIII науково-теоретична конференція професорсько-викладацького составу, аспірантів і студентів КІПУ (РВНЗ «КІПУ», м. Сімферополь, 2007 р.).

Публікації. Теоретичні й практичні результати дослідження, висновки й пропозиції автора з теми дисертації представлені 19 публікаціями, зокрема   9 статей у фахових наукових журналах, затверджених ВАК України (3,43 д.а.), 10 публікацій   у матеріалах і тезах наукових конференцій та колективної монографії (1,52 д.а.). Загальний обсяг публікацій 6,42 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація сформована з урахуванням логічної послідовності та причинно-наслідкового взаємозв'язку факторів і елементів досліджуваного комплексу проблем і об'єктів. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків. Загальний обсяг – 180 сторінок машинописного тексту, містить 41 таблицю й 14 рисунків. Список використаних джерел складається з 166 найменувань і представлений на 14 сторінках, а також 11 додатків на 24 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины