ОСОБЕННОСТИ ПОЛУЧЕНИЯ НАНОКРИСТАЛЛИЧЕСКИХ МАНГАНИТОВ И ИХ ЭЛЕКТРИЧЕСКИЕ И МАГНИТНЫЕ СВОЙСТВА



Название:
ОСОБЕННОСТИ ПОЛУЧЕНИЯ НАНОКРИСТАЛЛИЧЕСКИХ МАНГАНИТОВ И ИХ ЭЛЕКТРИЧЕСКИЕ И МАГНИТНЫЕ СВОЙСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обгрунтовано актуальність роботи, визначено мету і завдання досліджень, викладено новизну і практичну цінність отриманих результатів.


У першому розділі наведено огляд літератури за темою дисертації. Розглянуті відомі способи підвищення електромагнітних характеристик манганітів шляхом зміни хімічного складу, також порівнювалися властивості манганітів, отриманих у вигляді керамічних зразків, порошкових компактів, монокристалів і тонких плівок. Показано, що при інших рівних умовах (насамперед, напруженості магнітного поля) в ряду заміщувачів лантану Sr, Ca, Ba пік колосального магнітоопору збільшується, а його температура знижується в ряду Sr, Ba, Ca. Використання складів із надстехіометрічним марганцем також підвищує властивості манганітів особливо при використанні невисоких температур спікання. Представлено короткий огляд методів синтезу манганітів, виділені їх переваги та недоліки з точки зору отримання в нанодисперсному стані.


За результатами літературного огляду обрано склади для досліджень, зроблено висновок, що отримання манганітів у вигляді нанокристалічних порошків може бути перспективним засобом підвищення їх характеристик, при цьому особливо актуальним завданням є розробка методики одержання таких порошків. Визначено напрямки досліджень дисертаційної роботи: розробка методики одержання однофазних нанокристалічних порошків манганітів, визначення залежностей найбільш важливих для цих матеріалів фізичних властивостей від розміру кристалітів, а також особливостей спікання порошків з різними розмірами кристалітів, дослідження структури та властивостей отриманої кераміки.


У другому розділі представлено короткий огляд методів, що використовувалися для вимірювань властивостей матеріалів, наведена схема холодного ізостатичного пресування порошків.


 


В якості вихідних компонентів (табл. 1) для одержання зразків манганітів методом сумісного осадження розчинів використовувалися нітрати лантану (марки Ч), стронцію і марганцю (марки ЧДА). Ступінь синтезу визначали методами рентгенівського фазового та хімічного аналізів. Рентгенофазовий аналіз проводився на установці ДРОН-3. Середній розмір кристалітів визначався за даними мікрофотографій, отриманих із використанням TEМ на приладі JEM-100CX, а також із застосуванням електронного мікроскопа JSM-6490LV.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины