Удосконалення методів розрахунку гідрографів притоку дощових стічних вод :



Название:
Удосконалення методів розрахунку гідрографів притоку дощових стічних вод
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

            основний Зміст роботи


У першому розділі дисертації розглянуті сучасні методи розрахунку гідрографів притоку дощових стічних вод. Дослідженням гідрографів притоку як з природних, так і урбанізованих територій присвячена велика кількість робіт. Найбільший науковий внесок у вирішення проблеми зробили Абрамов Л.Т., Алексєєв М.І., Бєлов М.М.,  Большаков В.А., Горбачев П.Ф., Дикаревский В.C., Каліцун В.І., Курганов А.М., Молоков М.В., Нечаев А.П., Ткачук С.Г., а також Chow V.T., Corbitt R.A., Guo J.C.Y., James W., Horton R.E., Kerby W.S., Kirpich Z.P., Mays L.W., Meadows M.E., Overton D.E.


Одним із найважливіших інтегральних параметрів, які мають бути адекватно визначені при проектуванні як накопичувальних, так і регулювальних споруд дощового водовідведення, є розрахунковий об’єм дощового стоку Wст (або висота шару стоку) певної повторюваності. Одним із ключових питань при визначенні об’єму дощових стічних вод є визначення коефіцієнта стоку ψmid, який враховує втрати дощової води на початкове затримання, інфільтрацію та випаровування. За діючим нормативним документом СНиП 2.04.03-85 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди» він приймається залежно від виду покриття. При цьому не враховуються кліматичні особливості басейну стоку, господарське призначення території, інфільтраційні характеристики ґрунтів та ін. Проаналізовано також метод порядкових кривих Служби охорони ґрунтів (SCS USDA), що є основним методом визначення об’єму поверхневого стоку в США.


Основними кількісними характеристиками гідрографів дощового стоку є його час концентрації tr та максимальна (розрахункова) витрата Qr. В Україні для визначення цих параметрів використовується метод граничних інтенсивностей.


 


Час концентрації дорівнює сумі часу поверхневої концентрації tcon, часу протікання по відкритих лотках і каналах до першого дощоприймача tcan та часу течії по закритих водовідвідних мережах від першого дощоприймача до розрахункового перерізу tp. СНиП 2.04.03-85  рекомендує приймати час поверхневої концентрації дощового стоку tcon для населених пунктів рівним 5–10 хв при відсутності внутрішньоквартальної закритої дощової мережі та 3–5 хв – при її наявності. Для розрахунку часу tcon  запропонована формула Абрамова-Шигоріна

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины