МОНИТОРИНГ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ЭКСПЛУАТАЦИИ ВОДООТВОДЯЩИХ СООРУЖЕНИЙ ИЗ ЖЕЛЕЗОБЕТОНА



Название:
МОНИТОРИНГ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ЭКСПЛУАТАЦИИ ВОДООТВОДЯЩИХ СООРУЖЕНИЙ ИЗ ЖЕЛЕЗОБЕТОНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету, об’єкт, предмет та задачі дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів дисертації та особистий внесок автора.


У першому розділі викладено аналіз сучасного стану проблеми надійності експлуатації бетонних каналізаційних трубопроводів в умовах утворення агресивних експлуатаційних середовищ в спорудах водовідведення. Визначено, що найбільші проблеми для експлуатації залізобетонних мереж водовідведення спричиняє накопичення сірководню (H2S), його похідних та продуктів окиснення в експлуатаційних середовищах трубопроводів ‑ стічній воді, атмосфері підсклепінневого простору, конденсатній волозі на поверхні склепіння, та бетонному склепінні. Сірководень, що утворюється в стічній рідині, виділяється в атмосферу підсклепінневого простору залізобетонних колекторів, розчиняється в конденсатній волозі на поверхні трубопроводів, що призводить до його мікробіологічного окиснення та виникнення корозійно-агресивної сполуки - сірчаної кислоти. В результаті взаємодії сірчаної кислоти з компонентами бетону відбувається корозійне руйнування склепіння бетонних каналізаційних трубопроводів водовідведення. Детально досліджено вітчизняні та закордонні методи діагностики та неруйнуючого контролю стану споруд водовідведення, і залізобетонних зокрема. Відзначено, що методи безпосереднього інструментального контролю швидкості корозії бетонних трубопроводів водовідведення, які знаходяться в експлуатації, практично відсутні, а існуючі лабораторні засоби контролю корозійних процесів довгострокові. Великий внесок у вивчення процесів корозійного руйнування бетонних споруд, мікробної корозії залізобетонних споруд водовідведення, математичного моделювання корозійних процесів та утворення сірководню в атмосфері підсклепінневого простору трубопроводів водовідведення внесли праці вітчизняних та закордонних науковців: Абрамовича І.О., Бабушкіна В.І., Гончаренка Д.Ф., Дрозда Г.Я., Іванова Ф.М., Козлової І.П., Корінько І.В., Любарської Г.В., Москвіна В.М., Ольгінського О.Г., Чернявського В.Л., Юрченко В.О., Розенталя М.К., Файвусовича О.С., Stein D., Hvitved-Jacobsen T., Nielsen A., Tanaka N., Vollertsen J., Yongsiri C. та ін.


Показана актуальність і необхідність наукового обґрунтування та розробки методів моніторингу експлуатаційних показників відведення стічних вод залізобетонними каналізаційними трубопроводами для підвищення експлуатаційної довговічності цих споруд.


 


У другому розділі наведено характеристики об’єктів та методів дисертаційного дослідження. Корозійні процеси в залізобетонних трубопроводах водовідведення досліджували в натурних (каналізаційні мережі м. Харкова та м. Сімферополя) й лабораторних умовах за допомогою корозиметра бетону. Вміст сірководню в атмосфері каналізаційних колекторів визначали за допомогою газоаналізатора УГ-2 та аналізатора ДОЗОР, склад стічних вод та бетону – за стандартними методиками. Для аналізу й статистичної обробки отриманих даних, при розробці математичної моделі та електронному картографуванні використовували програми Excel, MathCAD, Corel Draw.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины