ОБОСНОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ПО УМЕНЬШЕНИЮ НАРУШЕНИЯ ЗЕМЕЛЬ ПРИ РАЗРАБОТКЕ ГОРИЗОНТАЛЬНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ :



Название:
ОБОСНОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ПО УМЕНЬШЕНИЮ НАРУШЕНИЯ ЗЕМЕЛЬ ПРИ РАЗРАБОТКЕ ГОРИЗОНТАЛЬНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовані мета, задачі досліджень, об'єкт і предмет досліджень, наведена наукова новизна і практичне значення отриманих результатів; наведено наукове положення, що виноситься на захист, а також інформація про апробацію та публікації за її темою.


У першому розділі розглянуто та узагальнено результати досліджень, а також існуючі технологічні рішення зі зменшення порушень земель при відкритій розробці горизонтальних родовищ, використання яких дає можливість зменшити об’єми залишкових вироблених просторів кар'єрів і скоротити площі земель, що беззворотно втрачаються для сільського господарства.


Основні питання обґрунтування технологічних рішень зі зменшення порушень земель при відкритій розробці родовищ відображені в роботах вчених: М.Г. Новожилова, В.В. Ржевського, Є.П. Дороненка, А.Г. Шапаря, В.С. Ескіна, І.М. Барсукова, І.Л. Гуменика, А.Ю. Дриженка, В.І. Прокопенка, А.К. Поліщука, В.І. Симоненка, М.С. Четверика, В.С. Коваленка, Г.Я. Корсунського, В.А. Куліша, А.М. Маєвського та багатьох інших вчених. Ними розроблені і реко-мендовані для застосування основні технологічні схеми, що направлені на зменшення порушень земель.


Не дивлячись на значні успіхи вчених у сфері розробки природоохоронних технологій при відкритій розробці горизонтальних родовищ, в даний час недостатньо вивченими є питання зменшення порушень земель, пов'язаних з формуванням залишкових вироблених просторів. Встановлено, що на розміри залишкових вироблених просторів, перш за все, впливають вибір схеми розкриття, напрямку розвитку фронту гірничих робіт, а також профіль неробочих бортів при постановці їх в кінцеве положення. Це зумовило актуальність науково-практичної задачі, яка полягає у встановленні залежностей впливу технології розкриття горизонтальних родовищ на показники порушень земель від потужності порід розкриття, використання яких дозволить зменшити порушення земель, що залучаються в розробку.


У другому розділі вирішена перша, друга, третя задачі розроблено економічний критерій вибору раціонального варіанту розкриття і напрямку розвитку фронту гірничих робіт з урахуванням екологічних, технологічних і соціальних факторів, використання якого дозволяє ще на стадії розробки технічного проекту на підставі встановлення різниці між усіма грошовими доходами та витратами, наведеними до поточного моменту часу, приймати рішення про ефективність тієї або іншої технології розкриття і розробки горизонтального родовища; розроблено показники оцінки порушень земель, які враховують особливості розкриття і розробки горизонтальних родовищ; досліджені технологічні схеми розкриття і вибору напрямку розвитку фронту гірничих робіт горизонтальних родовищ з урахуванням обґрунтованого економічного критерію і розроблених показників оцінки порушень земель; розроблено методику вибору раціонального варіанту розкриття й напрямку розвитку фронту гірничих робіт; розроблено систематизацію технологічних схем розкриття кар'єрного поля.


 


Для вирішення першої задачі розроблений економічний критерій вибору раціонального варіанту розкриття і напрямку розвитку фронту гірничих робіт, за вихідний критерій був прийнятий відомий підхід розрахунку чистого дисконтованого доходу ЧДД. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне