ОБОСНОВАНИЕ НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ПО СОЗДАНИЮ РАЦИОНАЛЬНЫХ ЗЕМЛЕСБЕРЕГАЮЩИХ ТЕХНОЛОГИЙ ОТКРЫТОЙ РАЗРАБОТКИ ГОРИЗОНТАЛЬНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ :



Название:
ОБОСНОВАНИЕ НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ПО СОЗДАНИЮ РАЦИОНАЛЬНЫХ ЗЕМЛЕСБЕРЕГАЮЩИХ ТЕХНОЛОГИЙ ОТКРЫТОЙ РАЗРАБОТКИ ГОРИЗОНТАЛЬНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційного дослідження, сформульовані наукова задача, мета й завдання досліджень, об’єкт та предмет досліджень, наведена наукова новизна і практичне значення отриманих результатів, сформульовані наукові положення, які виносяться на захист, а також дана інформація про апробацію та публікації за її темою.


У першому розділі, відповідно до першого завдання досліджень, проаналізовано техногенні порушення природних земель протягом періоду експлуатації родовища корисних копалин, а також технологічні способи збереження земель.  Обґрунтовано, що земельні ресурси слід зберігати, насамперед, шляхом впровадження технологічних рішень з розкриття, розробки та доопрацювання кар’єрного поля, які забезпечують, з одного боку, найменшу площу земельного відводу під розкриваючі виробки та зовнішні відвали, з іншого,- сприятливі умови для більш повної за площею гірничотехнічної рекультивації відпрацьованих земель з метою їх раціонального використання в наступній господарський діяльності.


Значний внесок у теорію та практику відкритих гірничих робіт з урахуван-ням вимог збереження природних, у тому числі, земельних ресурсів, внесли відомі вчені Мельников М.В., Ржевський В.В., Новожилов М.Г., Тартаковський Б.Н., Шапар А.Г. Їхня наукова спадщина одержала подальший розвиток у дослідженнях Горлова В.Д., Гуменика І.Л., Дороненка В.П., Дриженка А.Ю., Ескіна В.С., Копача П.І., Корсунського Г.Я., Прокопенка В.І., Пчолкіна Г.Д., Фененка В.І., Четверика М.С., Шпортька В.П. Аналіз наукових публікацій названих й інших учених за темою досліджень дозволив встановити, що запропоновано дуже мало робіт, які безпосередньо присвячені створенню землезберігаючої технології відкритої розробки родовища.


       Оцінюючи актуальність теми досліджень, проаналізовано умови експлуатації родовищ в Україні відкритим способом. Різноманіття гірничо-геологічних умов розміщення в надрах кар’єрних полів обумовлює необхідність застосування відповідних технологій їхнього розкриття, розробки і доопрацювання, що забезпечують мінімальне залучення земельних ресурсів. Виділено характерні групи гірничо-геологічних умов залягання горизонтальних родовищ, стосовно яких кар’єрні поля за формою та розмірами в плані поділено на округлі й видовжені. Відзначений вплив кожної з груп на технологію розробки родовища, а значить, і на параметри технологічних об'єктів кар’єру (капітальної і розрізної траншей, внутрішнього й зовнішнього відвалів), що обумовлюють втрати земель у кар'єрному полі. Так забезпечувалась чутливість показників порушення й відновлення земель до зміни технології гірничих робіт. На марганцевих кар'єрах глибиною 50…70 м для розташування об'єктів треба виділяти ділянки загальною площею 163…228 га, з них для капітальної  траншеї – 12,1 …12,9%, розрізної траншеї – 57,0…56,1%, зовнішнього відвалу – 31,0%.


 


За результатами виконаних досліджень встановлено, що ідея розробки такого підходу має полягати  в обґрунтуванні залежностей розмірів виробленого простору кар'єру від місця та способу розташування капітальної і розрізної траншей відносно одна одної та напряму посування фронту гірничих робіт у кар'єрному полі. Це обумовило зміст підходу до методичного обґрунтування рішень із створення землезберігаючих технологій розробки горизонтальних родовищ. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины