ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ РЕАЛІЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЕКТУ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ РЕАЛІЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЕКТУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Прогрес у галузі будівництва в Україні сприяє прийняттю енерго - та ресурсозберігаючих архітектурно-технічних рішень, виконанню багатьох різноманітних проектів нового будівництва, реконструкції працюючих і створенню нових виробництв різних видів будівельної продукції, регулюванню вартісних показників спорудження об’єктів в умовах жорстких договірних зобов'язань, у зв’язку з чим актуалізуються проблеми управління реалізацією будівельних проектів.

Але незважаючи на значне удосконалення наукової, методичної і нормативної бази у сфері управління будівельними проектами, несвоєчасне введення об’єктів в експлуатацію та перевищення початкової вартості проектів у процесі їх реалізації залишається досить розповсюдженим явищем. Це пояснюється багатьма причинами, зокрема недоліками існуючої методології ціноутворення, практичне застосування якої полягає у складанні кошторису за обсягами робіт і нормативними даними, а управлінню вартістю у процесі реалізації будівельного проекту уваги приділяється недостатньо. При реалізації будівельного проекту в більшості випадків активізується організаційно-технологічний аспект, у той же час управління вартістю зводиться до простого порівняння фактичних показників з плановими, тобто управління вартістю будівельного проекту в широкому розумінні є порівняно новою проблемою економіки будівництва.

Дотичними до цієї проблеми питаннями економіки будівництва, зокрема питаннями ціноутворення та його окремими аспектами займалися і займаються Ардзинов В.Д., Артем’єв С.П. Анін В.І., Беркута А.В., Васильєва В.М., Гусаков А.А., Конащук В.Л., Крушевський А.В., Мазурін А.І., Малюгін В.І., Панібратов Ю.П., Педан М.П., Писарєвський І.М., Тищенко О.М., Торкатюк В.І., Тян Р.Б., Ушацький С.О., Шутенко Л.М. та багато інших вчених. Проте існує необхідність подальшого вдосконалення управління реалізацією будівельних проектів з урахуванням сучасних методів управління, методології управління проектами, концепції контролінгу з метою розробки принципів, політики, методів і прийомів, процедур, що дозволять здійснювати оцінювання, планування і контроль вартості в ході реалізації будівельного проекту.

Враховуючи, що діяльність будівельного підприємства є, по суті, реалізацією будівельних проектів, подальше вдосконалення управління цим процесом саме на основі теоретичного обґрунтування і розробки методів управління вартістю здатне забезпечити підвищення ефективності діяльності будівельного підприємства в ринкових умовах господарювання, що свідчить про актуальність обраної теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана відповідно до завдань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2000 р. №1685 «Про визначення вартості будівництва». Наукові дослідження, подані в дисертації, виконувались відповідно до напрямку наукової роботи кафедри планування і організації виробництва Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, а саме програми науково-дослідної роботи Розробка методів оцінки реалізації будівельних проектів і забезпечення їх необхідними ресурсами в умовах внутрішніх і зовнішніх обмежень ринкового середовища” (№0102U 002366 від 25.12.2001р.); програми науково-дослідної роботи “Розробка методології створення інтегрованих систем контролю економічних показників будівельних проектів на стадії реалізації” (№0104U000231 від 27.11.2003 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методичних підходів і практичних рекомендацій з формування і управління вартістю реалізації будівельного проекту на основі методології управління проектами і концепції контролінгу.

Досягнення поставленої мети забезпечується вирішенням таких завдань дослідження:

- обґрунтування необхідності інтегрованого обліку ресурсів (потужності), часу, технології, організаційно-технологічних схем при формуванні й оцінці вартості реалізації будівельного проекту;

- дослідження впливу організаційно - технологічних факторів на вартість виконання робіт і реалізації будівельного проекту в цілому на основі нормативних документів;

- розробка методичних підходів до оцінки тривалості й вартості виконання робіт і реалізації проекту в цілому;

- розробка інтегрованої системи планування та контролю вартості реалізації будівельного проекту з урахуванням підвищення ефективності управління будівельним проектом;

- розробка практичних рекомендацій з управління вартістю реалізації будівельного проекту.

Об'єкт дослідження – процес реалізації будівельного проекту.

Предмет дослідження – формування і управління вартістю реалізації будівельного проекту.

Методи дослідження. Теоретичною і методичною основою дисертаційного дослідження стали наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, присвячені проблемам економіки будівництва; галузеві законодавчі й нормативні акти України.

Для досягнення поставленої мети використано систему загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: узагальнення методичних підходів при постановці й формуванні мети, розробці методичних і практичних рекомендацій; техніко-економічного та статистичного аналізу при визначенні впливу організаційно-технологічних факторів; мереживного й математичного моделювання при вирішенні комбінаторного завдання визначення тривалості та вартості будівельного проекту; методи контролінгу при розробці системи планово-контрольних розрахунків.

Наукова новизна отриманих у дисертаційній роботі результатів полягає в розробці теоретичних основ, методичних і практичних рекомендацій з підвищення ефективності управління вартістю реалізації будівельного проекту. Найбільш істотні результати, що визначають наукову новизну дослідження, наступні:

удосконалено:

  • організаційно-економічний механізм формування і управління вартістю реалізації будівельного проекту, що визначається як інтегрована система планування та контролю вартості реалізації будівельного проекту, який, на відміну від існуючих, враховує при оцінці вартості реалізації будівельного проекту інтегрований вплив параметрів потужності (ресурсів), часу, технології і технологічних схем;

  • метод визначення тривалості та вартості виконання робіт на основі розподілу обмежених ресурсів на технологічному графі в частині інтегрованого врахування при оцінці вартості таких параметрів, як ресурси (кількість і якість), технологія, час і технологічні схеми;

  • систему планово-контрольних розрахунків на основі концепції контролінгу та інтегрованої системи планування та контролю вартості, що враховує цілі, альтернативи, фактичні результати реалізації управлінських рішень і відхилення від запланованих результатів реалізації будівельного проекту;

дістали подальший розвиток:

  • метод побудови організаційно-технологічних схем будівництва об’єкта в частині врахування максимально можливого технологічного, просторового й часового поєднання робіт проекту;

  • метод аналізу відхилень за вартістю і часом у причинно-наслідковій формі для окремої роботи та для проекту в цілому за кожним видом ресурсів на основі запропонованого показника очікуваних результатів.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що висновки й узагальнення автора можуть бути використані для визначення тривалості й вартості реалізації будівельного проекту, що підвищує ступінь реалістичності їх оцінок. Розроблені методичні підходи дозволяють побудувати технологічний граф на основі структуризації робіт проекту, розподілити обмежені ресурси по роботах проекту і тим самим визначати тривалість і вартість виконання робіт і реалізації будівельного проекту, а також побудувати технологічну схему. Запропонована методика планово-контрольних розрахунків і звітні форми можуть бути використані для оперативного планування і контролю реалізації будівельного проекту.

Отримані в дисертації результати доведені до рівня конкретних заходів та пропозицій. Методи розподілу обмежених ресурсів для визначення тривалості виконання робіт та реалізації проекту використані ДППІ „Придніпровський Промбудпроект” при проектуванні групи об’єктів (акт № 07/125 від 07.09.2007 р.). Форми документації для планування і контролю реалізації будівельного проекту використані концерном ТОВ „АВ Трейд” при розробці кошторисів на об’єкти будівництва (акт № 21/213 від 12.09.2007 р.). Окремі положення дисертації використані при підготовці лекцій і практичних занять з навчальних дисциплін „Економіка будівництва”, „Організація виробництва” у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури (довідка № 09/147 від 19. 09.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійною роботою, в якій відображено авторський підхід до вирішення наукового завдання розробки організаційно-економічного механізму формування і управління вартістю реалізації будівельного проекту. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані тільки ті положення, які отримані автором особисто.

Апробація результатів роботи. Основні наукові й практичні результати дисертаційної роботи доповідалися і дістали схвалення на науково-технічних конференціях „Реконструкція житла” (м. Київ, 2001р.), „Актуальні проблеми сучасного будівництва” (м. Пенза, 2001р.), „Проблеми збереження ресурсів України” (м. Дніпропетровськ, 2002р.), „Економіка і маркетинг ХХІ ст.” (м. Донецьк, 2002р.), „Будівництво. Матеріалознавство. Машинобудування. Проблеми ефективності” (м. Дніпропетровськ, 2005р).

Публікації. Основні результати роботи опубліковані в 11 наукових статтях загальним обсягом 3,1 друкованих аркушів, з яких авторові особисто належать 2,4 друкованих аркуші, з них 6 робіт опубліковано в спеціалізованих виданнях, що входять до списку, затвердженого ВАК України.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних літературних джерел, загальним обсягом 178 сторінок машинописного тексту, включає 28 рисунків, 34 таблиці, список використаних джерел із 170 найменувань, 6 додатків на 20 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)