ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АВТОМАТИЗАЦІЇ КЕРУВАННЯ СТАТИСТИЧНИМИ ВИМІРЮВАЛЬНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ КОМПЛЕКСАМИ



Название:
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АВТОМАТИЗАЦІЇ КЕРУВАННЯ СТАТИСТИЧНИМИ ВИМІРЮВАЛЬНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ КОМПЛЕКСАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету і завдання дисертаційної роботи, показано її наукову новизну і практичну цінність одержаних результатів, зв’язок роботи з пріоритетними напрямками розвитку науки й техніки, наведені дані про особистий внесок здобувача, апробацію результатів дисертації і публікації.


Перший розділ роботи містить аналіз існуючих теорій розвитку сучасних ВІК, а також аналіз теорій керування такими комплексами. Проведене дослідження дозволило визначити, що з'явився новий клас статистичні ВІК скануючого типу п'ятого покоління.


Аналіз ряду вітчизняних і зарубіжних джерел дозволив зробити висновок, що в найближчі роки слід очікувати розвиток нового класу комплексів – статистичних ВІК скануючого типу, призначених для оцінювання параметрів, описуваних теорією випадкових процесів, які ефективно адаптуються до динамічно змінних умов функціонування і працюють у складі систем керування більш високого рівня та належать до п’ятого, а пізніше – шостого покоління систем. Аналіз і узагальнення існуючих підходів до класифікації ВІК надав можливість удосконалити систему їх класифікації. Основним способом підтримки ефективності ВІК в процесі його функціонування на належному рівні є автоматизація керування комплексом. Вирішення проблеми автоматизації керування ВІК зводиться до вибору функціонала ефективності керування комплексом і розроблення методів пошуку оптимального значення вектору керування.


Цю загальну проблему можна розбити на ряд задач, розв’язання яких приведе до вирішення проблеми автоматизації керування статистичним ВІК: визначення мети або задач, які розв’язуються системою керування; визначення цільової функції (критерію ефективності) системи керування; виявлення множини параметрів керування комплексу і можливих комбінації їх значень; вибір вектор-функції керування; визначення оптимального вектора керування; розроблення методів і алгоритмів керування; вибір параметрів технічних пристроїв керування.


Процес розв’язання задачі, визначеної для ВІК, полягає в перетворенні наявних ресурсів цього комплексу в необхідний результат інформаційного забезпечення системи вищого рівня ієрархії. Оскільки наявні ресурси сучасних дуже вартісних статистичних ВІК обмежені, а їх робота характеризується сотнями технологічних параметрів, створення ефективної системи автоматизації керування ними, яка б забезпечила їх функціонування в оптимальному режимі за рахунок раціонального використання їх ресурсів є актуальною науково-технічною проблемою.


Враховуючи, що статистичні ВІК можуть функціонувати в різних режимах, актуальним стає також завдання оптимізації кожного з таких функціональних режимів.


 


Наявні на сьогодні підходи до розв’язання наведених задач не відповідають сучасним вимогам до якості систем керування статистичних ВІК скануючого типу. Зазначені вимоги визначаються тими технічними можливостями, які надає новий клас ВІК, а також сучасні комп'ютерні системи для реалізації складних методів керування і оброблення інформації. Головними з цих вимог можна вважати такі: узгодженість функціонування системи керування статистичного ВІК з вимогами системи вищого рівня ієрархії; розв’язання усіх задач керування ВІК повинне здійснюватися з урахуванням їх взаємозв'язку і обмеженості наявних ресурсів на основі інформації, що отримується від підсистеми спостереження.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины