РАЗВИТИЕ НАУЧНЫХ ОСНОВ МНОГОКРИТЕРИАЛЬНОЙ ОЦЕНКИ И ПРОГНОЗИРОВАНИЯ КАЧЕСТВА ПРОМЫШЛЕННОЙ ПРОДУКЦИИ :



Название:
РАЗВИТИЕ НАУЧНЫХ ОСНОВ МНОГОКРИТЕРИАЛЬНОЙ ОЦЕНКИ И ПРОГНОЗИРОВАНИЯ КАЧЕСТВА ПРОМЫШЛЕННОЙ ПРОДУКЦИИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано наукову проблему, мету та задачі дослідження, показано зв’язок роботи з науковими програмами та планами, визначено об’єкт та предмет дослідження, обґрунтовано наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про особистий внесок здобувача, апробацію та впровадження результатів роботи, а також структуру і обсяг дисертації.


У першому розділі на основі узагальнення результатів попередніх досліджень методів оцінювання та прогнозування показників якості промислової продукції, що наведені у роботах Г. Г. Азгальдова, А. В. Глічева, Д. В. Гаскарова, І. Б. Погожева, X. Куме, В. В. Рижакова, В. М. Фоміна, А. Г. Варжапетяна, Г. М. Бобровнікова,
В. В. Глущенка, В. Г. Гмошинського,  Г. М. Доброва, О. І. Клебанова, М. М. Ухова та в результаті аналізу нормативних документів у галузі управління якістю, зокрема стандартів ДСТУ 2925, ДСТУ 2926, ДСТУ 2927, встановлено, що процес оцінювання та прогнозування якості продукції слід розглядати як послідовну реалізацію регламентованих процедур отримання оперативної інформації щодо змін властивостей продукції у часі для попередження невідповідностей та безперервного підвищення якості.


На основі аналізу літературних джерел показано, що методологія управління якістю продукції ґрунтується на інформаційному забезпеченні життєвого циклу. Проте аналіз виробничого досвіду свідчить про відсутність механізмів узгодження інформаційних процесів при управлінні якістю на різних стадіях життєвого циклу продукції. При цьому на стадіях проектування, виготовлення та експлуатації оперативне управління якістю промислової продукції як багатопараметричного і стохастичного об’єкту можливо на основі забезпечення достовірності оцінювання показників якості за рахунок вдосконалення методів ефективного використання техніко-економічної інформації.


Проблема підвищення достовірності оцінювання якості є актуальною для прийняття рішень в умовах невизначеності інформації при порівнянні виробів за узагальненим показником та встановленні їх відповідності вимогам споживача. Аналіз досвіду використання методу узагальненого оцінювання якості на основі функції бажаності Харрінгтона показав, що в деяких випадках отримання інтервальної та точкової узагальнених оцінок не дозволяє гарантовано віднести продукцію до однієї з категорій якості вербально-числової шкали. Тому доцільним є проведення теоретичних та експериментальних досліджень щодо підвищення точності та достовірності результатів оцінювання якості продукції з використанням узагальненого показника.


Вирішення цих задач можливо на основі застосування адаптивних методів опрацювання інформації, наукові основи яких закладено у роботах О. І. Галушкіна, О. М. Горбаня, О. Г. Івахненка, Л. Заде, А. Пегата, С. Осовського та ін. і розвинуто у дослідженнях В. В. Борисова, О. Д. Гольцева, В. І. Дубровіна, В. П. Кваснікова,
Л. Г. Комарцової, В. В. Корнєєва, В. В. Круглова, Н. М. Куссуль, В. Ю. Кучерука,
Б. І. Мокіна, О. Д. Панкевича, С. О. Субботіна, О. П. Ротштейна, О. П. Рижова
Р. М. Тріща, С. С. Федіна, О. С. Федулова, С. Д. Штовби та ін. Використання цих методів, зокрема методів нейромережного і нечіткого моделювання, дає можливість створювати ІСППР з автоматизованим процесом введення та оперативного опрацювання неоднорідної вхідної вимірювальної інформації для отримання достовірних прогнозних оцінок показників якості продукції та технологічних процесів її виготовлення. Переваги методів нейромережного прогнозування та нечіткого моделювання підтверджено досвідом їх ефективного використання у різних сферах науки і техніки. Проте ці методи не знаходять широкого практичного застосування при управлінні якістю продукції в умовах вітчизняного промислового виробництва через недостатність методичного та нормативного забезпечення.


Таким чином, аналіз літературних джерел дозволив встановити об’єктивну необхідність проведення досліджень, спрямованих на розробку адаптивних методів і моделей для підвищення точності та достовірності обробки інформації при вирішенні задач багатокритеріального оцінювання та прогнозування якості промислової продукції з використанням ІСППР, методів нейромережного і нечіткого моделювання та створення на їх основі відповідного методичного, алгоритмічного та програмного забезпечення.


У другому розділі наведено результати теоретичних досліджень, що спрямовані на створення та обґрунтування принципів оцінювання та прогнозування якості промислової продукції з використанням адаптивних методів і ІСППР.


 


На основі наукових принципів, методів та інструментів інформаційного забезпечення якості продукції як багатопараметричного об’єкту управління, вимірювання та стандартизації запропоновано концептуальну модель інформаційної системи багатокритеріального оцінювання, прогнозування та управління якістю промислової продукції. Модель представлено у вигляді замкнутого контуру зі зворотними інформаційними зв’язками між нормативним, виробничим та інформаційним модулями, взаємодія яких забезпечується на основі процесу оцінювання та прогнозування якості (рис.1). Результатом цього процесу є отримання інформації з використанням адаптивних методів і систем обробки інформації для підтримки прийняття організаційно-технічних рішень, що спрямовані на попередження потенційних невідповідностей при управлінні якістю продукції.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины