НАУЧНЫЕ ОСНОВЫ ВОССТАНОВЛЕНИЯ СВОЙСТВ ПАССИВНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ПРИ РЕМОНТЕ КУЗОВОВ ЛЕГКОВЫХ АВТОМОБИЛЕЙ



Название:
НАУЧНЫЕ ОСНОВЫ ВОССТАНОВЛЕНИЯ СВОЙСТВ ПАССИВНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ПРИ РЕМОНТЕ КУЗОВОВ ЛЕГКОВЫХ АВТОМОБИЛЕЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, показано зв'язок дисертаційного дослідження з науковими програмами, планами, темами, сформульовані мета і задачі роботи. Наведено основні положення, які виносяться на захист і практична цінність роботи, вказані відомості про апробацію результатів дослідження та їх впровадження, визначено особистий внесок здобувача.


У першому розділі дисертації на підставі аналізу літературних джерел і практики ремонту кузовів на СТО досліджено сьогоднішній стан і проблеми розвитку технології кузовного ремонту сучасних автомобілів.


Теоретичними та експериментальними дослідженнями технології кузовного ремонту в різний час займалися А.В. Бажинов, Н.Ф. Бочаров, А.М. Биков, М.С. Висоцький, Д.Б. Гельфгат, І.Ф. Дьяков, А.М. Кац, Є.С. Кузнєцов, С.Я. Лондо, Г.А. Малишев, А.І. Рябчинський, В.Н. Торлін, K. Damschen, J. Kim, G. Rudi, S.T. Won та ін. В їхніх роботах представлені основи технології ремонту кузовів автомобілів, виготовлених з традиційних матеріалів.


Однак, в останнє десятиліття сформувалася нова концепція використання в конструкції кузовів великої номенклатури сучасних високоміцних сталей, які забезпечують формування в несучій системі зон різної міцності. Двофазні термооброблені сталі з межею міцності 180-780 МПа використовуються у фронтальних зонах автомобіля, які відповідають за поглинання енергії фронтальних ударів, що забезпечується значною роботою зміцнення при деформації. У центральній зоні кузова для виробництва стійок дверних прорізів, вітрового скла, підсилювачів даху використовуються мартенситні загартовані сталі леговані бором з межею міцності до 2000 МПа, що дозволяє забезпечити мінімальні деформації салону та збереження життєвого простору під час ударів різного напрямку, у тому числі і бокових.


Одна із сучасних конструкцій кузова показана на рис. 1. Фірма Volvo використовує двофазні сталі для структурних елементів, що відповідають за поглинання енергії, такі як лонжерони, підсилювачі перегородки моторного відсіку, підсилювачі підлоги, підсилювачі дверних прорізів. Для деталей, що відповідають за збереження життєвого простору салону, використовуються бористі сталі та двофазні з високою міцністю.


 


За рахунок термічної обробки двофазних і бористих сталей утворюється властива їм феритно-мартенситна мікроструктура, яка демонструє значне зміцнення при деформації. У процесі експлуатації та ремонту таких кузовів спостерігається ефект технологічної спадковості, який полягає в тому, що в результаті дії операцій зварювання, нагрівів і ремонтної витяжки відбувається порушення мікроструктури металу кузова, міцності з'єднання деталей, геометрії розташування елементів конструкції, які є базовими в забезпеченні властивостей пасивної безпеки автомобіля.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины