ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ФОРМУВАНЬ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ФОРМУВАНЬ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин та особливості умов сьогодення потребуються невідкладного вирішення проблем в галузі сільського господарства з питань підвищення ефективності виробництва та конкурентноздатності продукції вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників. Разом з тим на сьогодні відчувається нагальна потреба поліпшення методичних засад фінансової безпеки розвитку сільськогосподарських формувань з урахуванням їх галузевої специфічності та складних економічних умов трансформаційного періоду.

Нестійкий фінансовий стан підприємств є причиною неплатоспроможності, погіршення фінансових показників, що призводить до незапланованих втрат, не досягнення необхідного фінансового результату або банкрутства. Своєчасна оцінка фінансової безпеки сільськогосподарських формувань є передумовою запобігання фінансових загроз і негативних фінансових явищ у виробничій діяльності сільськогосподарських формувань, захисту їх фінансових втрат, а в подальшому стабілізації діяльності сільськогосподарських формувань і розвитку в умовах конкурентного економічного стану.

Значний внесок у методологію фінансового аналізу та безпеки належить С.І. Абрамову, І.А. Бланку, В.А. Борисовій, А.Ф. Гойко, О.Є. Ґудзь, В.Н. Даніліну, М.Я. Дем’яненку, О.І. Дацію, А. Зелль, П.А. Лайку, Н.А. Лісовій, І.П. Мойсеєнку, В.М. Павлюченку, П.Т. Саблуку, Р.П. Саблуку, В.М. Сєрову, П.А. Стецюку, Н.М. Ушаковій, , В. Фльорко, В.Г. Федоренко, Н.М. Худолій, А.В. Чупісу, В.Д. Шапіро, В.В. Шеремету, В.С. Щелкову, та іншим провідним фахівцям.

Протягом останнього десятиліття однією з найбільш поширених причин виникнення фінансової кризи і банкрутства сільськогосподарських формувань була відсутність ефективної системи здійснення фінансової безпеки.

Зважаючи на фактичну відсутність теоретичних та практичних розробок щодо забезпечення та розвитку фінансової безпеки сільськогосподарських формувань, визначено необхідність розширення й уточнення теоретичної та практичної бази даної тематики.

Система показників оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань потребує подальшого розвитку з урахуванням умов сьогодення і впливу факторів зовнішніх і внутрішніх ризиків, ефективності використання фінансових ресурсів сільськогосподарських формувань.

Актуальність досліджуваної проблематики, недостатнє її висвітлення в економічній літературі, теоретичне і практичне значення для сучасних реалій сільськогосподарського виробництва зумовили вибір теми дисертаційної роботи, визначили її значимість, практичну цільову спрямованість і логіко-структурну побудову.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася відповідно науково-дослідних тем: "Фінансово-кредитне забезпечення інноваційного розвитку АПК" (номер державної реєстрації 105U001719) та „Розробка науково-практичних засад фінансово-екологічного природокористування” (номер державної реєстрації 0105U001720).

Безпосередньо автором виконувалися завдання: "Обґрунтувати показники оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств" та "Удосконалення оцінки існуючих методів фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств".

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка науково обґрунтованих пропозицій щодо теоретичних і методичних засад фінансової безпеки розвитку сільськогосподарських формувань. На їх базі передбачалося формування системи показників оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань та обґрунтування практичних рекомендацій щодо розвитку та поглиблення окремих її елементів.

Для досягнення визначеної мети були поставлені та вирішені такі завдання:

- дослідження сутності фінансової безпеки сільськогосподарських формувань;

- формування чинників, що визначають фінансову безпеку сільськогосподарських формувань;

- вивчення концептуальних основ фінансової безпеки сільськогосподарських формувань;

- розробка факторів визначення фінансової безпеки сільськогосподарських формувань;

- визначення елементів інформаційного забезпечення та їх зв’язок щодо оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань;

- здійснення оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань на регіональному рівні;

- розробка комплексу організаційно-економічних заходів щодо забезпечення фінансової безпеки сільськогосподарських формувань.

Об’єктом дослідження є сукупність процесів фінансового розвитку сільськогосподарських формувань.

Предметом дослідження є механізм фінансової безпеки розвитку сільськогосподарських формувань.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою досліджень були основні положення економічної теорії та теорії фінансів, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з проблем теорії й практики фінансової аналітики, законодавчі та нормативні акти, аналітичні і статистичні матеріали Державного комітету статистики України, річні звіти сільськогосподарських формувань Сумської області.

Оцінка фінансової безпеки сільськогосподарських формувань здійснювалася за допомогою порівняльного аналізу, системного підходу та інших загальнонаукових методів.

Інформаційною базою дослідження були дані фактичної фінансової звітності сільськогосподарських формувань (обробка даних забезпечувалася з використанням сучасних інформаційних технологій і програм), законодавчі та нормативні акти України, власні спостереження автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

- сформульовано визначення поняття фінансової безпеки розвитку сільськогосподарських формувань як сукупності фінансових інструментів запобігання негативного впливу факторів розвитку сільськогосподарських формувань для забезпечення випуску високоякісної та конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції з метою забезпечення продовольчої безпеки населення України.

- запропоновано механізм оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань на регіональному рівні на базі інтегрального показника діяльності сільськогосподарських формувань, що включає в себе показники ліквідності, фінансової стійкості, капіталу, ділової активності та рентабельності;

поглиблено:

- факторний аналіз щодо стабілізації безпеки сільськогосподарських формувань, який дає змогу виявити проблемні напрямки в діяльності підприємства і досліджувати їх причини;

- оцінку впливу чинників внутрішніх і зовнішніх ризиків ефективності використання фінансових ресурсів сільськогосподарських формувань;

набуло подальшого розвитку:

- система показників визначення рівня фінансової безпеки сільськогосподарських формувань, яка включає в себе запропоновану класифікацію основних загроз пріоритетним фінансовим інтересам підприємства в процесі забезпечення фінансової безпеки і може бути конкретизована з урахуванням ідентифікованих видів його фінансових інтересів, особливостей і умов здійснення його фінансової діяльності тощо;

- інформаційне забезпечення оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань, яка формується за групами показників, обсягів діяльності, суми і складу витрат, суми і складу одержаних доходів тощо.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження визначається пропозиціями та рекомендаціями щодо оцінки існуючих методів фінансової безпеки сільськогосподарських формувань і запровадження нових підходів з урахуванням запропонованої в роботі класифікації показників.

Обґрунтовані в дисертаційній роботі показники оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств, які враховують особливості підприємств аграрного сектору, можуть бути використані для аналізу, оцінки та прийняття фінансових рішень банківськими установами, безпосередньо підприємствами для самооцінки і своєчасного виявлення та попередження фінансових ускладнень у діяльності сільськогосподарських формувань.

Використання запропонованого підходу до оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств дасть можливість регіональним управлінням сільського господарства регулярно здійснювати відповідний моніторинг для розпізнання і попередження фінансових ускладнень. Пропозиції підходу до оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських формувань використані в практичній діяльності сільськогосподарських підприємств Сумської області, зокрема – ДП «Сумське» ТОВ «ПІК» (довідка № 601 від 05.11.2007), Сумською обласною державною адміністрацією (довідка № 51 від 15.10.2007), ЗАТ НВП «Райз - Агро» (довідка № 57 від 25.10.2007).

Розроблений в роботі алгоритм оцінки фінансової безпеки сільськогосподарських підприємств на регіональному рівні може бути використаний сільськогосподарськими підприємствами та фінансовими менеджерами інших підприємств-контрагентів у фінансово-аналітичній роботі.

Розроблені науково-методичні положення дисертації використовуються в навчальному процесі Сумського національного аграрного університету при вивченні курсів "Фінанси", „Фінансовий менеджмент” та "Банківські операції" на кафедрі фінансів. Отримані в роботі результа­ти використовуються у курсовому та дипломному проектуванні, при написанні магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою роботою, у якій представлено авторський підхід і результати, що виносяться на захист, одержані автором особисто і знайшли відображення в 7 (семи) одноосібних наукових працях.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати виконаного дослідження та можливості їх практичного застосування обговорювалися на Міжнародній науково-практичній конференції „Застосування регресійного аналізу у визначенні кредитоспроможності сільськогосподарського підприємства” (м. Суми, 2003 р.), Науково-практичній конференції викладачів, аспірантів і студентів Сумського національного аграрного університету „Автоматизовані системи скорингу як засіб мінімізації кредитного ризику” (м. Суми, 2004 р.), Науково-практичній конференції викладачів-аспірантів та студентів Сумського національного аграрного університету „Формування системи моніторингу фінансової діагностики сільськогосподарського підприємства”(м. Суми, 2005 р.), Науково-практичній конференції викладачів-аспірантів та студентів Сумського національного аграрного університету „Коефіцієнтний метод у фінансово-діагностичних розрахунках”(м. Суми, 2007 р.).

Публікації. Результати досліджень знайшли відображення у 11 наукових працях загальним обсягом 5,0 д.а., з них 7 статей обсягом 4,2 д.а. надруковано у фахових виданнях.

Структура і зміст дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 142 найменувань і додатків. Загальний обсяг дисертації становить 164 сторінки, у т.ч. 14 таблиць на 13 сторінках, 17 рисунків на 14 сторінках, список використаних джерел на 18 сторінках, 7 додатків на 11 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)