Інформаційна технологія моделювання просторового розвитку об’єктів туристичної інфраструктури



Название:
Інформаційна технологія моделювання просторового розвитку об’єктів туристичної інфраструктури
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


У вступі наведено загальну характеристику роботи, обґрунтовано її актуальність, сформульовано мету та основні задачі дослідження, показано наукову новизну роботи і практичну цінність одержаних результатів.


У першому розділі проведено аналіз інформаційних технологій моделювання об’єктів туристичної інфраструктури. Виділено проблеми, які виникають при прийнятті рішень щодо інвестування в той чи інший туристичний бізнес-проект, вибору оптимального розташування туристично-рекреаційного об’єкта та оцінки рекреаційних ресурсів, якими володіє територія. Введено поняття «рекреаційна привабливість території» та досліджено сучасні підходи до оцінювання привабливості території та рекреаційного потенціалу території на різних рівнях. Обґрунтовано доцільність використання ієрархічних систем виведення на основі нечіткої логіки та алгоритмів просторового моделювання для розроблення інформаційної технології моделювання просторового розвитку об’єктів туристичної інфраструктури на регіональному рівні.


Туристична інфраструктура – це сукупність штучно створених рекреаційних закладів та супутніх об'єктів, побудованих для загального користування за рахунок державного та приватного інвестування.


Розвиток туристичної інфраструктури неможливий без концентрації капіталовкладень, а також впровадження технологічних інновацій (рис.1).


Для аналізу перспектив розвитку туристичної інфраструктури регіону необхідно попередньо проаналізувати наявність та якість рекреаційних ресурсів території. Основною характеристикою туристично-рекреаційного ресурсу, яка впливає на розвиток туристичної інфраструктури є його привабливість. Рекреаційна привабливість території – показник здатності певного виду ресурсів привабити туристів до конкретного об’єкту чи комплексу об’єктів на певний проміжок часу з конкретною потребою. Рекреаційний потенціал території визначається максимальним рівнем туристичних послуг, які можна запропонувати на цій території.


Показано, що для підвищення ефективності прийняття рішень в задачах вибору оптимального місця для забудови та управління процесами просторового розвитку туристичної інфраструктури території на регіональному рівні необхідно створити програмні засоби оцінювання та аналізу рекреаційної привабливості території.


Отже, на підставі аналізу зібраної інформації можна вважати першочерговою задачею розроблення інформаційних технологій для оцінювання показника рекреаційної привабливості території, оцінювання рекреаційного потенціалу території та прогнозування просторового розвитку об’єктів туристичної інфраструктури.


Таким чином, використовуючи наявні вхідні дані (цифрові карти, експертні оцінки, статистичні дані) необхідно створити інформаційну технологію, що дасть змогу аналізувати просторовий розподіл рекреаційних ресурсів Карпатського регіону, прогнозувати їх використання та приймати науково обґрунтовані рішення щодо інвестування в туристичну інфраструктуру регіону.


 


В другому розділі формулюється задача оцінювання рекреаційної привабливості території і наведено розроблений метод її розв’язання. Суть цього методу полягає у використанні ієрархічних систем виведення на основі нечіткої логіки для оцінювання сезонної рекреаційної привабливості території. Побудовано модель розрахунку показника рекреаційної привабливості території. Визначено, обґрунтовано та математично описано параметри моделі. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины