МУЛЛИТОКОРУНДОВЫЕ ОГНЕУПОРЫ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ CaO – FeO – Al2O3 – SiO2 ДЛЯ ВНЕПЕЧНОЙ ОБРАБОТКИ СТАЛИ



Название:
МУЛЛИТОКОРУНДОВЫЕ ОГНЕУПОРЫ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ CaO – FeO – Al2O3 – SiO2 ДЛЯ ВНЕПЕЧНОЙ ОБРАБОТКИ СТАЛИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету досліджень та шляхи її досягнення, викладено наукову новизну та практичну цінність роботи, результати її реалізації в промисловості, надано загальну характеристику роботи.


Перший розділ присвячено аналізу тенденцій розвитку сучасних вогнетривких матеріалів для розливки сталі, зокрема матеріалів для виготовлення стопорних трубок.


Наведено огляд інформації за будовою системи O3SiO2 та її підсистем та визначено подальші напрямки їх дослідження. Показано перспективність композицій цієї системи при проектуванні складів вогнетривких матеріалів та проведення досліджень при взаємодії вогнетриву та металургійного шлаку.


Наведено вимоги до стопорних трубок і показано, що трубки поточного виробництва не в повній мірі відповідають зростаючим вимогам сучасної промисловості по цілому ряду параметрів: термостійкість, міцність на стиск, ресурсо- та енергозбереження та інші.


Показано, що перспективними в цьому напрямку є матеріали на основі системи CaO – FeO – Al2O3SiO2, а для виробництва стопорних трубок найбільше підходять мулітокорундові композиції.


На основі аналізу літературних даних визначено задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети.


У другому розділі наведено характеристики сировинних матеріалів, які використано в роботі, обґрунтовано методи дослідження властивостей сировинних матеріалів, напівфабрикату та готових виробів.


 


Властивості зразків вогнетривких матеріалів визначались за стандартними методиками. Мікроструктуру матеріалу досліджували в шліфах та аншліфах за допомогою поляризаційних мікроскопів МИН-8 та NU-2E. Визначення фазового складу сировинних матеріалів та готових виробів виконували за допомогою рентгенофазового методу аналізу (ДРОН-3М). При дослідженні чотирикомпонентних систем застосовані розрахункові методики оцінки поверхні ліквідусу в двох-, три- та чотирикомпонентних системах, методики оцінки геометро-топологічних характеристик фаз та комп’ютерні програми, які розроблено на кафедрі технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей НТУ «ХПІ». Результати рентгенофазового, диференціально-термічного аналізу вогнетривких глин показали, що основною фазою є каолініт, а домішки: кварц і слюда. Основними фазами мулітокорундового брикету (МКБ) є корунд, муліт і шпінель. Основні фази спеченого корунду – корунд і сліди муліту; лому високоглиноземистих виробів – корунд і муліт (рис. 1).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины