ПРОГРЕСУЮЧЕ РУЙНУВАННЯ БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БУДІВЕЛЬ ВНАСЛІДОК ПОЖЕЖІ ПІСЛЯ ЗЕМЛЕТРУСУ



Название:
ПРОГРЕСУЮЧЕ РУЙНУВАННЯ БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БУДІВЕЛЬ ВНАСЛІДОК ПОЖЕЖІ ПІСЛЯ ЗЕМЛЕТРУСУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми дослідження, сформульовано мету роботи, визначено задачі досліджень, відзначено наукову новизну, особистий внесок здобувача та практичне значення роботи, надано відомості щодо апробації та публікацій результатів досліджень.


У першому розділі розглянуто визначення терміна прогресуюче руйнування, проаналізовано деякі випадки руйнування багатоповерхових будівель та приклади виникнення пожеж після землетрусу, окреслено проблеми оцінки дійсної роботи конструктивної системи багатоповерхової будівлі в умовах пожежі. Зроблено спробу оцінити можливість прогресуючого руйнування багатоповерхових будівель внаслідок пожежі, спричиненої землетрусом. За результатами проведеного аналізу визначено мету та поставлено задачі дослідження.


Причини та наслідки аварій багатоповерхових будівель, зокрема прогресуючого руйнування, проаналізовані в роботах А.Г. Ройтмана, В.М. Ройтмана,                             Б.В. Сендерова, А.А. Шишкіна, А.Н. Шкінева; розрахунку на стійкість до прогресуючого руйнування присвячені публікації В.О. Алмазова, А.М. Бамбури,
Р.К. Ковальського, А.В. Перельмутера, І.Р. Сазонової, Ю.С. Слюсаренка,
К.М. Бабіка,
Z. Bazant, J.E. Crawford, D.O. Dusenberry, B.R. Ellingwood, H.S. Lew,
R. Smilowitz, U. Starossek та інших вчених. Проблему виникнення та розвитку пожеж після землетрусу досліджували у своїх працях С.В. Поляков, Ю.І. Немчинов,
W.F. Chen, M. Kobayashi, J. Mohammadi, C. Scawtho , J. Taylor. Праці
Б. Бартелемі, І. Гійона, В.В. Ковалишина, В.І. Корсуна, Ж. Крюппа, П.Г. Круковського,
А.Ф. Милованова, С.В. Новака, С.В. Поздєєва, В.М. Ройтмана, С.Л. Фоміна,
А.І. Яковлєва присвячені дослідженню вогнестійкості будівельних
конструкцій.


Термін “прогресуюче руйнування” (англ. progressive collapse) виник у другій половині ХХ століття, однак до сьогодні відсутня загально визнана термінологія щодо прогресуючого (лавиноподібного, непропорційного тощо) руйнування або обвалення. Для порівняння розглянуто визначення, що запропоновані у нормах проектування Білорусі, Великої Британії, Канади, Росії, США та України.


Для оцінки можливих масштабів та наслідків прогресуючого руйнування – повного або часткового, розглянуто деякі випадки руйнувань багатоповерхових будівель (Ronan Point, 1968 р., Alfred P. Murrah, 1996 р., WTC, 2001 р. та ін.). Розглянуті руйнування розвивалися у два етапи: місцеве руйнування (окремий елемент або конструкція), повне або часткове обвалення (вся будівля або значна її частина). Причинами місцевих руйнувань стали неналежне виконання будівельно-монтажних робіт на стадії будівництва або особливі впливи, які не були враховані на стадії проектування (вибухи, пожежі тощо). Подальші обвалення будівель відбувалися через неспроможність конструктивної системи сприйняти і перерозподілити навантаження від зруйнованих конструкцій. Аналіз наслідків цих обвалень показав, що багатоповерхові будівлі з різними конструктивними системами однаково вразливі до аварійних впливів незалежно від причини виникнення, стадії зведення чи експлуатації, об'ємно-планувальних рішень будівлі тощо. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины