Приазовский государственный технический университет



Название:
Приазовский государственный технический университет
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У введенні обґрунтована актуальність дисертаційної роботи, сформульовані мета і завдання досліджень, розкриті наукова новизна і практичне значення отриманих результатів з їх апробацією і публікаціями, відмічений особистий вклад здобувача.


В першому розділі "Сучасний стан наукових основ технології розкислювання і позапічної обробки сталі" приведений критичний аналіз літературних даних, який показав, що сучасні технології обробки металу в ковші забезпечують отримання сталі широкого сортаменту і високої якості з низьким вмістом сірки, фосфору, кисню і неметалевих включення.


Проаналізовані основні способи позапічної обробки сталі і особливості фізико-хімічних процесів, що протікають  при цьому.


Вимоги споживачів сталевого прокату до його якісних показників зростають з кожним роком, тому нині велика увага приділяється проблемі виробництва "чистої" сталі зі зниженим вмістом неметалевих включень певної морфології, що є одним з важкореалізуемих завдань сталеплавильного виробництва. Для забезпечення найбільш високих властивостей металопродукції, окрім мінімізації забрудненості металу по включеннях, слід забезпечувати їх необхідний  хімічний і фазовий склад.


Розглянуті особливості застосування методу електрорушійної сили для прогнозу необхідної присадки розкислювача. Показано, що при цьому залежність "- витрата" необхідно виявляти з урахуванням особливостей технологічного ланцюга і використовуваних агрегатів.


Виконаний детальний аналіз існуючих методів і способів обробки металу різними шлаками в ковші. Проаналізовані сучасні уявлення про фізико-хімічні закономірності процесів взаємодії залізовуглецевих розплавів з шлаками. Розглянуті основні технологічні схеми, термодинамічні і кінетичні особливості і обмеження процесу рафінування в ковші.


Розглянуті особливості застосування інертних газів і пузирів пари ЛЗМ для перемішування металевих розплавів в ковші.


Висвітлені питання використання лужноземельних елементів для обробки металу і їх впливу на якість і властивості металопродукції. Розглянуті технологічні і фізико-хімічні особливості позапічної обробки низькокременистих, штрипсових, рейкових марок сталі. Показано, що розробка і вдосконалення сучасних технологій позапічної обробки сталі вимагає застосування методів фізичного та математичного моделювання.


В результаті проведеного аналізу існуючих технологій позапічної обробки сталі і методів дослідження сформульовані і визначені основні завдання дослідження.


У другому розділі "Наукові і технологічні основи використання багатостадійних схем розкислювання різних марок сталі на випуску із сталеплавильного агрегату" приведений опис умов проведення промислових експериментів, аналіз методики вимірювання і особливості налаштування устаткування для вимірювання активності розчиненого в металі кисню, розроблені і досліджені методи регулювання масової долі розчиненого в рідкій сталі кисню перед остаточним розкислюванням, проаналізовані умови зниження забрудненості готового металу оксидними неметалевими включеннями, представлені результати промислових експериментів по раціональному нормуванню витрати розкислювачів з урахуванням результатів виміру активності кисню.


На підставі проведеного дослідження варіювання активності розчиненого кисню після закінчення продування конвертерних плавок встановлено, що розмах варіювання (різниця між найбільшим і найменшим значеннями активності при постійній масовій долі вуглецю) істотно збільшується у міру зниження масової долі вуглецю в металі

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины