МОДЕЛЮВАННЯ УСТАЛЕНИХ І ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ У ЕЛЕКТРИЧНИХ КОЛАХ З НАПІВПРОВІДНИКОВИМИ КОМУТАТОРАМИ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ БАГАТОПАРАМЕТРИЧНИХ ФУНКЦІЙ



Название:
МОДЕЛЮВАННЯ УСТАЛЕНИХ І ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ У ЕЛЕКТРИЧНИХ КОЛАХ З НАПІВПРОВІДНИКОВИМИ КОМУТАТОРАМИ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ БАГАТОПАРАМЕТРИЧНИХ ФУНКЦІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету і задачі дос­лідження, представлено наукову новизну та практичну цінність отриманих резуль­татів, наведено відомості про апробацію та наявні наукові публікації.


У першому розділі проведено аналіз публікацій з математичного моделюван­ня та розрахунку усталених і перехідних процесів у електричних колах з напівпро­відниковими комутаторами. Показано, що поява таких нелінійних елементів суттєво ускладнює задачі розрахунку та дослідження виникаючих у колах електромагнітних процесів. Найбільші ускладнення виникають у колах змінної структури, в ланках яких виникають синусоїдні, постійні та імпульсні струми під дією відповідних напруг. Аналіз публікацій показав, що для моделювання та розрахунку процесів у таких електричних колах переважно використовують чисельні методи, реалізовані в пакетах прикладних програм типу Mathcad та Matlab.


Відомо, що застосування пакету Mathcad дозволяє виконувати чисельні розра­хунки динамічних процесів у електричних колах змінної структури з використанням математичних формул і символьних характеристик елементів кіл. Отримування результатів у вигляді узагальнюючих рівнянь і символьних параметрів, вигідно відрізняє такий підхід від інших. Його розвиток у публікаціях М.П. Макаренка, В.І. Сенька, М.М. Юрченка й інших науковців призвів до розробки методу багатопа­раметричних модулюючих функцій, використання якого спростило розрахунки динамічних процесів у колах синусоїдного струму. Але були відсутні математичні моделі для розрахунку цим методом електромагнітних процесів у колах напівпро­відникових перетворювачів, підключених до фазних і лінійних напруг трифазної мережі живлення для багатозонного широтно-імпульсного регулювання вихідних постійних та імпульсних напруг у різних електротехнологічних навантаженнях.


Аналіз наукових праць показав, що метод багатопараметричних модулюючих функцій може бути ефективним при аналізі перехідних процесів у електричних колах накопичувальних конденсаторів напівпровідникових формувачів електророз­рядних систем, але необхідно було визначити критерії обмеження використання методу в електричних колах різних розгалужених структур.


Було також виявлено, що для комп’ютерного моделювання електромагнітних процесів у електричних колах, ланки яких мають велику кількість незалежних реак­тивних елементів, поширюється використання розрахункової системи Matlab разом з пакетом програм Simulink і пакетом расширения SimPowerSystems, які, крім обшир­ної бібліотеки електротехнічних елементів і блоків, мають блоки для моделювання напівпровідникових комутаторів та алгоритмів управління ними.


 


Таким чином, на основі аналізу наукових публікацій було обґрунтовано актуальність теми дисертації та обґрунтовано напрямки дисертаційних досліджень.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины