Розроблення методу оцінювання характеристик якості дизельного і біодизельного палив та їх сумішей :



Название:
Розроблення методу оцінювання характеристик якості дизельного і біодизельного палив та їх сумішей
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність роботи, вказано її зв’язок із науковими програмами та темами, сформульовано мету і завдання досліджень, встановлено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі згідно з чинною науковою документацією проаналізовано та визначено основні показники якості дизельного палива (ДП). Важливим кроком до покращення екологічного становища в країні є використання якісного ДП, яке відповідає екологічним нормам “Євро” та ДСТУ на дизельне паливо підвищеної якості. Зазначено, що екологічну проблему також пом’якшить використання суміші біодизельного палива з ДП у певних співвідношеннях.


Аналіз існуючих методів визначення основних показників дизельного палива показує, що їх є досить складно реалізувати, для цього потрібно громіздке обладнання. Для вдосконалення методів контролю якості дизельного палива необхідно вдосконалювати прийняті методики та шукати нові методи та шляхи. Це підвищить ефективність контролю показників якості дизельного палива та розширить сферу їх застосування. Тому актуальним завданням сьогодні є розроблення нових методів контролю показників якості ДП під час гуртових та роздрібних продажів.


Аналіз чинних стандартів щодо якості біодизельного палива згідно з науково-технічною документацією дасть змогу визначити його властивості, які враховують всі переваги та недоліки біодизельного палива та полягають у визначенні основних показників якості. Порівняльна характеристика властивостей біодизельного палива в країнах Європи дає можливість оцінити якість біодизельного палива за основними показниками якості, важливими для споживача. Рекомендації щодо якості біодизельного палива забезпечуватимуть його реалізацію на автозаправних станціях за умови, що використовується суміш дизельного і біодизельного палив у чітко встановлених співвідношеннях.


Аналіз показує, що контроль показників якості дизельного і біодизельного палив здійснюють здебільшого довготривалими аналітичними методами за допомогою складних засобів вимірювання. Тому необхідно визначити вимоги до методів контролю якості дизельного і біодизельного палив, розробити метод оцінювання якості дизельного та біодизельного палив, створити електричний метод контролю якості дизельного та біодизельного палив, а також створити метод ідентифікації відсоткового вмісту біодизельного палива у суміші з дизельним паливом.


У другому розділі систематизовано вимоги до методів контролю якості дизельного і біодизельного палив та їх сумішей, подані у вигляді структури контролю якості дизельного і біодизельного палив та їх сумішей. Створено математичну модель для контролю їх якості з урахуванням конкретизованих показників якості, вибраних методів контролю, критеріїв оцінювання методів контролю якості, певних стадій життєвого циклу, на яких, ідентифікувавши відповідність, з дотриманням вимог нормативної документації до якості дизельного і біодизельного палив та їх сумішей, оцінюють інтегральні характеристики якості цих палив.


Здійснено класифікацію показників якості, які є кількісними оцінками однієї чи декількох властивостей палива, що характеризують його якість (рисунок 1). Виділені групи показників охоплюють різні стадії життєвого циклу дизельного і біодизельного палив (таблиця 1). Деякі з них можуть належати, як до однієї, так і до іншої групи класифікації, оскільки якість дизельного і біодизельного палив залежить від низки їх властивостей, а кожна властивість визначається одним або кількома показниками. Рівень якості палив залежить від рівня кожної властивості та її значущості. Для практичного оцінювання якості дизельного і біодизельного палив користуються показниками якості, які є кількісними оцінками однієї чи декількох властивостей палива, що характеризують його якість. Тому рівень якості дизельного і біодизельного палив визначатиметься числовими значеннями його основних показників. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины