ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНА



Название:
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ЗЕРНОЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ


У першому розділі «Стан питання і завдання досліджень» проаналізовано основні чинники, що впливають на показники якості роботи очистки зернозби-ральних комбайнів і шляхи їх удосконалення. Розглянуто шляхи вдосконалення схем обробки колосового вороху. Обґрунтовано необхідність покращення сепарації зерна шляхом удосконалення конструкції повітряно-решітної системи очистки.


Значний вклад у формування наукових основ зробили такі вчені: К. Г. Колганов, Н. І. Косілов, М. Г. Степічєв, В. М. Урайкін, І. Я. Чумаченко, С. А. Чазов, З. І. Воцький, В. Ф. Фьодоров, В. Н. Тимошенко, Л. І. Шпокас, І. І. Енцюс, А. П. Тарасенко, В. П. Горячкін, Н. Є. Авдєєв, І. Ф. Василенко, Г. В. Майоров, В. В. Елабужський, М. І. Ейгер, М. А. Пустигін, Е. В. Козирьов, Є. А. Нєпомнящій, Є. А. Гур’єв, С. П. Бублік, Е. В. Жалнін, В. Н. Романенко та ін.


Аналіз науково-дослідних робіт та виробничого досвіду дозволив установити, що одним з істотних недоліків сучасних зернозбиральних комбайнів, котрий впливає на рівень травмування зерна, є наявність в їх технологічній схемі циркулюючого навантаження (вихід вороха в колосовий шнек). Зернозбиральні комбайни не забезпечують ефективної сепарації зерна, а існуючі методики розрахунку параметрів повітряно-решітної системи вимагають певних уточнень. Зазначені недоліки й невирішені питання дозволили сформулювати низку наукових завдань, які потребують вивчення, що й обумовили вибір теми дисертації, визначили її мету та завдання.


У другому розділі «Теоретичні передумови зниження травмування зерна при збиранні» виконано теоретичне обґрунтування сходу вільного зерна з решіт очистки в камеру колосового шнека зернозбирального комбайна та обґрунтовано опти-мальну довжину сепаруючої поверхні нижнього решета очистки з метою зниження циркулюючого навантаження й рівня травмування зерна.


Зважаючи на те, що головною причиною сходу вільного зерна в камеру коло-сового шнека є незавершеність процесів сепарації на верхньому й нижньому решетах, тому для забезпечення високої ефективності сепарації зерна запропоновано розглянути процес вступу вільного зерна з очистки в камеру колосового шнека зернозбирального комбайна. При цьому в результаті роботи повітряно-решітної системи очистки має забезпечуватися підвищення сепарації зерна та зменшення втрат зерна.


Оскільки параметри кінематики сучасних зернозбиральних комбайнів у ході їх розвитку оптимізовані на базі великого наукового й практичного досвіду, змінювати кінематичний режим роботи очистки, на наш погляд, недоцільно. Відповідно підвищення ефективності очистки за умови збереження її принципової технологічної схеми можливо переважно за рахунок збільшення довжини сепаруючих поверхонь.


 


Для технічного забезпечення на основі проведеного аналізу, було прийнято збільшити довжину сепаруючої поверхні нижнього решета, що дозволить істотно підвищити якість роботи очистки зернозбирального комбайна, знизити вихід обмолоченого вороху в камеру колосового шнека та підвищити якість насіннєвого матеріалу через зниження рівня його травмування.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины