УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ N, N′-ДИТІОДИМОРФОЛІНУ :



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ N, N′-ДИТІОДИМОРФОЛІНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


       У вступі обґрунтовано актуальність роботи, визначено мету, задачі, об’єкт та предмет досліджень, охарактеризовано наукову новизну та прак-тичне значення отриманих результатів, наведено дані щодо особистого внеску здобувача, публікацій та апробації роботи.


      У першому розділі наведено огляд  літератури  щодо сучасного стану та проблем конденсації морфолінових сполук з галоген- та сульфурвмісними сполуками. Проаналізовано  дані щодо взаємодії нітрогенвмісних сполук з сульфуром та його сполуками з ме-тою отримання   дитіодиаміносполук.  Описано застосування  N, N′- дитіодиморфоліну  та методи його отримання. Висвітлено  аспекти діючої технології N, N′- дитіодиморфоліну , на основі чого сформульовано мету та задачі досліджень.


     У другому розділі наведені характеристики вихідних , продуктів реакції, описано методики аналізів продуктів та проведення експериментів. Для дос-ліджень використовували нижчеперечислені реагенти:


        морфолін технічний із вмістом основної речовини не менше 98.0%, що відповідає ТУ 6-14-366-80 із змінами 1,2,3;


        хлориста сірка (монохлориста сірка), молекулярна маса 135.0,   відповідає вимогам ТУ 2152-279-05763458-99 –світло-жовта масляниста рі-дина , масова частка активного хлору – 51-53%,  масова частка нелеткого за-лишку не більше 3% ;


        розчинник нафтовий С2 80/120 – бензин «Калоша», технічна назва   «нефрас» - ТУ У 22340203.001.97 з температурою початку кипіння не більше 80 0С, температура кінця кипіння – не більше 120 0С;


       натрій їдкий технічний (розчин) із вмістом основної речовини не менше 42 % відповідає ГОСТ 2263-79 із змінами 1,2, марка РР або ДСТУ 1803196-2001;


       сірка мелена (ГОСТ 127-76) з масовою долею основної речовини не менше 99%;


       хлор (рідкий або газоподібний) із вмістом основної речовини (об’ємною долею) не менше 95% відповідав ГОСТ 6718-86.


       Всі  продукти, які застосовуються для промислового виробництва ДТДМ,  використовувались в лабораторних експериментах без додаткового очищення для того, щоб отримати співставимі із промисловими даними експери-ментальні результати.


      Описана методика синтезу  N, N′- дитіодиморфоліну та методи контролю показників його якості,  а саме визначення : зовнішнього вигляду, темпе-ратури топлення, масової частки основної речовини, масової частки вологи, масової частки порохоподібного продукту, концентрації пилу N, N′- дитіодиморфоліну в повітрі.


      Описані методики синтезу монохлористої сірки, визначення вмісту активного хлору , об’ємної долі відгону та масової долі нелеткого залишку.


       Спектральні дослідження вихідних речовин та продуктів реакції (морфолін, N,N′-дитіодиморфолін – очищений та в суміші з продуктами реакції) вивчали методом ІЧ спектроскопії. Зразки сполук таблетували з KBr і реєстррували ІЧ-спектри в межах 4000-400 см-1 на спектрофотометрі SPECORD M-80. Віднесення смуг поглинання здійснювали відповідно еталонних значень.


       У третьому розділі подано результати одержання монохлористої сірки (МХС) як основної сировини для отримання N,N′-дитіодиморфоліну хлоруванням сірки в її розчині, оскільки до 2005 року цей продукт в Україні не випускався. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины