РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ ПРОЕКТУВАННЯ ДИТЯЧОГО ФОРМЕНОГО ОДЯГУ ДЛЯ МОЛОДІЖНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ



Название:
РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ ПРОЕКТУВАННЯ ДИТЯЧОГО ФОРМЕНОГО ОДЯГУ ДЛЯ МОЛОДІЖНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтована актуальність теми, викладено стислий аналіз проблеми, визначено мету та завдання досліджень, обрано об’єкт, предмет і методи досліджень, сформульовані наукова новизна та практична цінність роботи.


У першому розділі розглянуто сучасний стан проблеми проектування ДФОС.


Внаслідок історичного аналізу використання ДФОС встановлено, що даний одяг є невід’ємним атрибутом скаутської діяльності. Виявлено внутрішню єдність елементів і традиційність ДФОС різних країн та періодів, що дозволяє розпізнати скаутів серед пересічних дітей та вказує на необхідність урахування традиційності ДФОС при його проектуванні.


Встановлено, що матеріали, які сьогодні використовують для виготовлення ДФОС, не завжди відповідають вимогам до дитячого одягу та не задовольняють потреби споживачів, що є наслідком недостатності досліджень та рекомендацій щодо вибору сучасних матеріалів для виготовлення якісного ДФОС.


З огляду на схожість специфіки діяльності різних скаутських організацій дисертаційні дослідження ДФОС виконані на базі організації «Пласт», яка об’єднує найбільшу кількість дітей, молоді та дорослих різного віку майже в усіх областях України, є найбільш соціально активною українською скаутською організацією, має найдавнішу історію, традиції та найактивніше використовує ДФОС у своїй діяльності. Виявлено, що найбільш чисельною та активною частиною скаутів є діти старшого шкільного віку, який є досить складним із позиції психофізіологічних змін та розвитку дітей. Це зумовило необхідність врахування психофізіологічних особливостей при проектуванні ДФОС.


Аналіз проблем, пов’язаних із ергономічним проектуванням ДФОС, дозволив встановити, що дослідження вітчизняних та закордонних науковців дитячого форменого одягу сьогодні обмежені лише шкільним та спортивним форменим одягом, водночас відсутня інформація щодо параметрів формоутворення для побудови конструкції ДФОС із достатнім рівнем ергономічної відповідності, що відповідатиме умовам скаутської діяльності.


Внаслідок проведеного аналізу літературних джерел конкретизовано мету та завдання теоретичних і експериментальних досліджень.


Питання другого розділу спрямовані на розроблення інформаційної бази даних для проектування ДФОС.


На основі всебічного дослідження ДФОС та анкетного опитування скаутів створено базу конструктивно-технологічних рішень цього одягу. Визначено основні характеристики елементів скаутської емблематики та ділянки ДФОС, на які їх прикріплюють, що дозволяє визначити розмірні характеристики основних деталей та вузлів при проектуванні ДФОС. Розроблено та запропоновано новий елемент емблематики організації «Пласт» - «Відзнака належності до осередку», що несе інформацію про назву та географічне розташування населеного пункту, в якому діє осередок «Пласту» власника ДФОС.


У результаті дослідження умов експлуатації ДФОС розроблено рекомендації щодо складу раціонального гардеробу скаутів. Встановлено, що участь у скаутській діяльності передбачає необхідність виконання активних рухів руками, ногами, тулубом, тому конструкція ДФОС повинна забезпечувати свободу рухів дитини в даному одязі. Виконане імітаційне моделювання скаутської діяльності дозволило визначити комплексні динамічні положення скаутів, які описують сукупність рухів, необхідних для здійснення всіх видів скаутської діяльності.


Внаслідок дослідження сукупності чинників, які безпосередньо впливають на вибір основних етапів проектування ДФОС, визначено асортимент ДФОС, що відповідає умовам святкового та повсякденного призначення, використанню під час скаутської діяльності (як у приміщенні, так і просто неба), та містить інформаційні елементи

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины