УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ ВІД ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ ВІД ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

Актуальність теми. Страхування це спосіб захисту майнових інтересів громадян та суб’єктів господарювання. Особливо зростає його роль  в умовах рин­кової економіки. Кожен суб’єкт господарювання має знати, як можна зменшити вплив ризику в його діяльності. В той же час, страхова діяльність є прибутковим різновидом підприєм­ництва, а отже потребують вивчення питання формування доходів страхових компаній.

Однак ще недостатньо проведено комплексних досліджень управління доходами страхових компаній від основної діяльності. Потребують уточнення поняття доходу від основної діяльності страхової компанії, класифікації доходів, визначення факторів впливу на їх розмір. З цього приводу фахівці висловлюють різні точки зору.

Як правило, питання грошових потоків в страхуванні, формування і використання доходів, прибутку досліджують в цілому на рівні страхових компаній. В той же час, актуальним та важливим є дослідження даних питань за окремими видами страхування та напрямками формування доходів.

Важливим аспектом управління доходами в страхових компаніях є формування доходів від основної діяльності. При цьому надзвичайно актуальним при дослідженні формування доходів є аналіз тарифної системи, яку використовують страхові компанії. Як відомо, страховий тариф являє собою ціну страхової послуги. Тому важливими є питання розрахунку страхових тарифів, визначення та дослідження факторів впливу на їх величину  по окремим видам страхування. В наслідок специфіки кожного виду страхування, відмінностей ризиків за кожним з них, неможливо розробити єдину систему розрахунку страхових тарифів. Заслуговує на увагу дослідження системи розрахунку ціни страхового продукту одного з найбільш проблемних та збиткових видів страхування – автострахування, а саме авто КАСКО.

Для обґрунтування визначення страхових тарифів, дослідження формування доходів страхових компаній, страхового портфелю актуальним є використання математичних методів розрахунків. Однак напрацювання фахівців зорієнтовані в основному на застосування певного математичного методу до вирішення поставлених задач без достатнього вивчення економічних явищ, що супроводжують даний процес.

В сучасних умовах відбувається процес уніфікації норм та правил щодо обліку доходів та витрат страхових компаній, які використовуються в різних країнах світу. Заслуговують на увагу питання вдосконалення класифікації доходів страхових компаній, дослідження особливостей їх формування та факторів, що впливають на доходи компаній.

В спеціальній літературі досліджуються особливості формування доходів страхових компаній. Цим питанням присвячені праці українських вчених: В.Бабко, В.Базилевича, І.Бланка, А.Бушанського, Н.Внукової, О.Гаманкової, Л. Горбач, О.Залетова, О.Заруби, М.Клапківа, О.Огаренко, С.Осадця, В.Фурмана, Я.Шумелди, зарубіжних вчених: І.Балабанова, З.Боді, Є.Брігхема, А.Вагнера, Т.Гварліані, Ж. Леммера, Є.Коломіна, М.Федотової, Дж. К. Ван Хорна та інших.

Водночас, в Україні ще недостатньо проведено досліджень щодо  формування доходів від основної діяльності страхових компаній за умов розвитку ринкової економіки.  Бракує наукових та практичних напрацювань щодо оптимізації структури страхового портфелю українських страхових компаній.

Важливість вивчення вказаних вище питань та недостатній рі­вень їх практичної розробки визначили вибір теми дисертаційної роботи, свідчать про її актуальність, те­оретичну та практичну значимість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри фінансів підприємств ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Воно є частиною науково-дослідних тем: «Напрями фінансового оздоровлення суб’єктів підприємництва в умовах ринкової економіки» (номер державної реєстрації 0101U004358). При проведенні досліджень дисертантом особисто розроблено методичні підходи та надано практичні рекомендації щодо управління доходами від основної діяльності страхових компаній. 

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної робота є  поглиблене вивчення економічної природи та особливостей формування доходів від страхової діяльності в ринкових умовах, розробка пропозицій щодо підвищення ефективності управління їх формуванням на основі вдосконалення актуарних розрахунків в Україні.

Відповідно до поставленої мети в роботі були визначені наступні завдання:

̶     узагальнити теоретичні підходи щодо визначення економічної сутності доходів від страхової діяльності;

̶     здійснити аналіз умов формування доходів від основної діяльності страхових компаній України та виявити основні тенденції їх зміни;

̶     дослідити умови розвитку страхування в Україні і підвищення ролі управління доходами страхових компаній;

̶     дослідити існуючі методи розрахунку основних показників, що впливають на розмір доходу від страхової діяльності страховиків;

̶     розробити пропозиції по вдосконаленню методики визначення страхових тарифів по страхуванню автомобільних ризиків і здійснити її експериментальну перевірку в одній із провідних страхових компаній України,

̶     виявити основні недоліки в здійсненні актуарних розрахунків в Україні та визначити шляхи їх вдосконалення, забезпечення правового розвитку актуарної служби в Україні;

̶     обґрунтувати рекомендації щодо вдосконалення методів оптимізації страхового портфелю страхової компанії.

Об’єктом дослідження є формування доходів страхових компаній України.

Предмет дослідження інструментарій та організація процесу управління доходами від страхової діяльності.

Методи дослідження. Теоретично-методологічну основу дисертаційної роботи становлять сучасна економічна теорія, методи наукового пізнання, методи фінансового аналізу. В процесі дослідження застосовувались: методи теоретичного узагальнення і порівняння – при визначенні понятійного апарату управління доходами від основної діяльності страхових компаній, уточнення та вдосконалення окремих понять; системний  підхід - при вивченні економічних процесів на ринку страхування України, дослідження зарубіжного досвіду в галузі страхування і визначення факторних складових формування доходів від страхової діяльності; емпі­ричний метод – при проведенні збору статистичного матеріалу, його систе­матизації й узагальнення; графічний аналіз - при наочному відображенні залежностей обсягів доходів від страхової діяльності від страхового тарифу по різним видам страхування; економіко-математичний метод - при формуванні тарифної сітки по страхуванню наземних транспортних засобів (авто КАСКО) та при обґрунтуванні підходу до розробленого автором методу оптимізації страхового портфелю страховиків України в сучасних умовах; статистичний аналіз - при дослідженні функціонування ринку страхування в Україні.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчі та нормативно-правові акти України, що регулюють сферу страхування, матеріли Міністерства фінансів країни, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України (далі Держфінпослуг), Ліги страхових організацій України (ЛСОУ); дані фінансової звітності, інструктивно-методичні документи з питань організації страхового ринку; наукові публікації в вітчизняних та зарубіжних періодичних та спеціальних виданнях; матеріали науково-практичних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів.  Наукова новизна результатів дисертаційного дослідження полягає у наступному:

Вперше:

-                     доведено доцільність внесення зміни до П(С)БО №3 «Звіт про фінансові результати» для страхових компаній. В статтю «Дохід (виручка) від реалізації товарів, робіт та послуг» запропоновано включати дохід від страхової діяльності, в зв’язку з відмінністю поняття «виручка від реалізації» та «дохід» в страхуванні, що дозволить вірно визначити першу статтю П(С)БО №3 «Звіт про фінансові результати»;

, що дозволить визначити основні класифікаційні ознаки та види інформації при формуванні страхових тарифів;

Удосконалено:

-                    класифікацію факторів  впливу на зміну ціни страхового продукту по страхуванню авто КАСКО та класифікацію страхових ризиків по цьому виду страхування;

-                    схему взаємозалежності етапів управління доходами від основної діяльності компанії, визначивши, що результат такої діяльності на одному етапі залежить від здійснення діяльності на інших етапах управління;

-                    методику розрахунку страхових тарифів по страхуванню авто КАСКО на основі використання статистичних даних страхової компанії, а також врахування регресних відшкодувань, що дозволить наблизити розмір нетто-премії до реальних страхових виплат.

Набули подальшого розвитку:

-                    уточнено поняття «дохід від страхової діяльності страхової компанії», визначаючи його як суму надходжень страхових премій за усіма видами страхування з вирахуванням страхових резервів і страхових премій за договорами, що передано в перестрахування;

-                    обґрунтування необхідності створення актуарних служб в страхових компаніях та запровадження державних актуаріїв, законодавчо визначити їх сферу діяльності на українському страховому ринку, що сприятиме формуванню єдиної статистичної бази по страховим випадкам в країні,  посилить якість державного контролю за ціноутворенням на страхові послуги

-                    уточнена тарифна сітка по автострахуванню ЗАТ "АСК "ІНГО Україна" на основі використання розробленої автором методики розрахунку страхових тарифів по авто КАСКО.

Практичне значення одержаних результатів. Пропозиції, обґрунтовані в дисертації, мають теоретичне і практичне значення та спрямовані на удосконалення управління доходами від основної діяльності страхових компаній.

Висновки і практичні рекомендації стосовно удосконалення державного регулювання в частині уточнення визначення доходу від страхової діяльності в звітності страховиків,прискорення формування актуарних служб в страхових компаніях та запровадження державних актуаріїв на українському страховому ринку мають практичне значення для вирішення завдань, пов’язаних з підвищенням ефективності страхової діяльності в країні. Дані рекомендації та пропозиції були враховані Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України при підготовці планів роботи Комісії та формуванні нормативно-правових актів (довідка Держфінпослуг від 06.12.07 № 13749/05).

Практичні результати роботи застосовуються у діяльності                  ЗАТ«АСК «ІНГО Україна» (м. Київ) при формуванні тарифної політики по страхуванню наземних транспортних засобів (авто КАСКО) та визначенні оптимальної структури страхового портфеля (довідка №103 від 16.01.2008 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана» при викладанні курсів "Фінансовий менеджмент", «Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання» (довідка від 17.02.2008 р.).

Особистий внесок. Дисертація є одноосібно виконаною науковою працею. Наукові положення, розробки прикладного ха­рактеру, висновки та пропозиції, що виносяться дисертантом на захист, одержані самостійно.

Апробація роботи. Основні ідеї та положення дисертації доповідались і отримали позитивну оцінку на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях і семінарах, зокрема: Всеукраїнська науково- методична конференція «Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами» (м. Севастополь, Севастопольський національний технічний університет, 2005 рік); Міжнародна науково - практична конференція «Сучасний стан та проблеми інноваційного розвитку держави» (м. Луцьк, Волинський державний університет ім. Лесі Українки, 2006 рік); ІV Міжнародна науково-практична конференція «Теорія та практика економіки та підприємництва» (м. Алушта, 2007 рік); VІ Міжнародна науково-практична конференція „Актуальні проблеми та перспективи розвитку економіки України” ( м. Алушта, 2007 рік).

Публікація результатів дослідження. За темою дисертації опубліковано 9 одноосібних робіт загальним обсягом 3,47 друк. арк., з них 5 статей - у наукових фахових виданнях і 4 – в інших виданнях.  

Структура та обсяг дисертаційної роботи.  Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел із 184 найменувань на 16 сторінках та додатків. Загальний обсяг дисертаційної роботи становить 171 сторінку. Дисертація вміщує 14 таблиць на 15 сторінках, 52 рисунки на 45 сторінках, 11 додатків на 21 сторінці.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)