ПІДВИЩЕННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ПІДШИПНИКІВ КОВЗАННЯ ЗА РАХУНОК ОБРОБКИ ЗМАЩУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ЕЛЕКТРОСТАТИЧНИМ ПОЛЕМ



Название:
ПІДВИЩЕННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ПІДШИПНИКІВ КОВЗАННЯ ЗА РАХУНОК ОБРОБКИ ЗМАЩУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ЕЛЕКТРОСТАТИЧНИМ ПОЛЕМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність досліджень впливу процесу інтенсифікації формування змащувальної плівки за рахунок електростатичного поля на довговічність підшипників ковзання, надається загальна характеристика роботи та сформульована мета і задачі досліджень.


У першому розділі виконаний аналіз головних чинників, що впливають на довговічність підшипників ковзання при наявності змащувального матеріалу. При роботі підшипників ковзання, особливо в режимі граничного змащення поверхонь, на довговічність суттєво впливають товщина та міцність граничної змащувальної плівки котра утворюється з молекул поверхнево-активних речовин (ПАР) змащувального матеріалу. Така плівка зменшує дотикові напруження при контакті деталей підшипників ковзання, як слід уповільнює процеси пластичного деформування поверхневих шарів деталей та підвищує їх втомну міцність. Встановлено, що структура сучасних змащувальних матеріалів для підшипників ковзання не в повній мірі забезпечує ефективне формування граничної змащувальної плівки, оскільки молекули ПАР в об’ємі об’єднані в надмолекулярні агрегати, в яких сила зв’язку молекул між собою має електричну природу і перевищує силу взаємодії одиночної молекули ПАР із поверхнею підшипника. В зв’язку з цим при роботі підшипників ковзання в систему змащення слід вводити підготовчий етап, спрямований на руйнування надмолекулярних агрегатів, тобто перевід їх в одиночний стан. Дослідженнями, проведеними раніше школою проф. Лисікова Є.М., встановлено, що найбільш ефективним методом руйнування надмолекулярних агрегатів є обробка змащувальних матеріалів зовнішніми електричними полями. Однак, виникає потреба у розкриті закономірності інтенсифікації формування змащувальної плівки кристалічної будови на поверхнях тертя підшипників ковзання в умовах такої обробки, а також у встановленні зв'язку між властивостями змащувальної плівки та довговічністю підшипників ковзання.


 


У другому розділі проведені теоретичні дослідження довговічності підшипників ковзання, що працюють в умовах граничного змащення поверхонь деталей та в умовах електростатичної обробки змащувального матеріалу. Запропонована модель довговічності підшипників ковзання (по критерію строку служби) з урахуванням контакту поверхонь в умовах електростатичної обробки змащувального матеріалу. При такій обробці граничний змащувальний шар, на відміну від традиційного варіанту, рис. 1 а), утворюється лише з мономерів молекул ПАР, рис. 1 б), має кристалічну будову та наближається по властивостям до твердого тіла.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины