СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ВІБРОДІАГНОСТУВАННЯ РУХОМИХ ВУЗЛІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ З АВТОНОМНИМИ ВИМІРЮВАЛЬНИМИ ПЕРЕТВОРЮВАЧАМИ



Название:
СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ВІБРОДІАГНОСТУВАННЯ РУХОМИХ ВУЗЛІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ З АВТОНОМНИМИ ВИМІРЮВАЛЬНИМИ ПЕРЕТВОРЮВАЧАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність дисертаційної роботи, сформульовано мету і задачі дослідження, визначено новизну отриманих результатів та їхнє практичне значення. Показано зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами.


В першому розділі розглянуто джерела виникнення вібрацій у вузлах ЕО та основні методи і системи, що здійснюють діагностику технічного стану рухомих частин різноманітного технічного обладнання.


Серед діагностичних сигналів найбільш ефективним, з точки зору інформативності і відносної простоти технічної реалізації пристроїв, що їх вимірюють, є вібрації окремих вузлів ЕО. Розглянуто основні джерела, що зумовлюють вібрації у цих вузлах.


         Визначено основні причини виникнення вібрацій, що утворюються внаслідок дії різних факторів, та узагальнені параметри вібраційного процесу, обумовленого впливом певного джерела.


Такий підхід дозволив в побудові математичної моделі вібрацій рухомих частин ЕМ враховувати вібрації, що створюються іншими вузлами ЕМ і не несуть діагностичну інформацію про стан вузла, який діагностується, тобто виступають в якості завад.


         Докладно розглянуто існуючі методи і засоби, які на даний час використовуються для виміру вібрацій на рухомих вузлах ЕМ.


         За результатами аналізу існуючих систем виявлено недоліки і переваги кожної з них і можливість їх використання для вібродіагностування рухомих вузлів ЕМ.


Показано, що при реалізації систем діагностування рухомих частин ЕО слід враховувати вплив сильних завад, які виникають внаслідок роботи працюючого ЕО, на точність виміряних даних; вимоги для розміщення сенсорів; необхідність реалізації передачі виміряної інформації для подальшої обробки з мінімальним спотворенням; залежність інформативності діагностичних ознак від частотного діапазону вимірюваного сигналу.


Проведений порівняльний аналіз показав безумовні перспективи розробки і подальшого практичного використання комп‘ютеризованих ІВС вібродіагностування рухомих частин ЕО, що базуються на застосуванні автономних вимірювальних перетворювачів з використанням радіоканалу.


В другому розділі розглянуто методи дослідження та математичні моделі діагностичних сигналів, що супроводжують роботу рухомих частин електроенергетичних машин.


Основною особливістю функціонування ЕО електростанцій є нерегулярні динамічні навантаження, прикладені практично до всіх елементів конструкції. В результаті цього вібрації, процеси акустичної емісії та ряд інших фізичних процесів, які відбуваються у працюючому ЕО, є випадковими за своєю природою. Тому використання статистичних методів (на відміну від детермінованих) дає можливість одержати результати з наперед заданими точністю та достовірністю.


Методи діагностування реалізуються за допомогою спеціальних приладів та ІВС діагностування. Діагностичні ІВС здійснюють вимірювання, перетворення й обробку діагностичних сигналів за допомогою різноманітних пристроїв, які є елементами ІВС. Ці операції над сигналами базуються на двох принципово різних способах отримання вихідного масиву даних:


1)      теоретичному, що ґрунтується на розробці математичної моделі об'єкта діагностування;


2)      експериментальному, який базується на проведенні експерименту з використанням цього об'єкта.


 


Для побудови математичних моделей вібрацій, що супроводжують роботу рухомих частин ЕМ, у даному розділі запропоновано аналітичні вирази, які описують зазначені вібрації з урахуванням джерела їх виникнення.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины