УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ПОЛУЧЕНИЯ ХЛОРМАГНИЕВЫХ РАСПЛАВОВ ИЗ КАРБОНАТА МАГНИЯ



Название:
УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ПОЛУЧЕНИЯ ХЛОРМАГНИЕВЫХ РАСПЛАВОВ ИЗ КАРБОНАТА МАГНИЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обгрунтовано актуальність роботи, сформульовано мету роботи та задачі досліджень, визначено наукову новизну, практичну значимість одержаних результатів, позначено особистий внесок автора , надані відомості про публікації, про можливе використання розробки у дослідженнях і реалізацію результатів роботи у промисловості.


У першому розділі проаналізовано та узагальнено літературні дані, що стосуються дослідження: термодинамічні дані про протікання реакцій хлорування; дослідження процесу та технології хлорування брикетів з магнезіальної шихти в шахтних електропечах (ШЕП); досягнутий технічний рівень і недоліки технології. Визначено головні критерії вдосконалення технології зростання питомої швидкості процесу хлорування та продуктивності хлоратора, підвищення ступеню використання хлору та ступеню вилучення магнію із сировини в готовий продукт, спрощення апаратурно - технологічної схеми підготовки сировини до процесу.


На підставі критичного аналізу недоліків зроблено висновок, що причина низького технічного рівня технології хлорування в ШЕПневірна оцінка механізму протікання процесу, яка зумовила при організації технології екранування в брикеті поверхні частинок оксиду вуглецевим відновником. Нами зроблено висновок, що звільнення поверхні частинок оксиду сприятиме інтенсифікації процесу хлорування.


Виходячи з цього, розглянуто результати досліджень з розробки способу хлорування суспензії оксидних мінералів і концентратів у хлоридних розплавах, реалізованого в промисловості для зневоднення карналіту, отримання хлоридів Ti, Zr та інших металів. Показано переваги технології у порівнянні з технологією хлорування брикетованої шихти. Зроблено висновок про потенційну можливість удосконалення технології одержання хлормагнієвих розплавів шляхом здійснення процесу в хлоридному розплаві з одержанням готового розплаву, близького за складом до безводного карналіту (50 % MgCl2). Дослідження процесу хлорування карбонату (оксиду) магнію у розплавах системи KCl – NaCl – MgCl2 нами визнано актуальним, що дозволяє інтенсифікувати та вдосконалити процес отримання хлормагнієвих розплавів.


Другий розділ присвячений опису обладнання, використованого для дослі-джень, і методикам досліджень. Термографічні дослідження здійснювали на пірометрі Курнакова. Рентгенографічні дослідження продуктів хлорування проводили на дифрактометрі ДРОН-0,5 у мідному Кα-випромінюванні, спектроскопічні дослідження – на атомно-абсорбційному спектрофотометрі "Hitachi" (мод. 180-80).


Вимірювання масової частки компонентів в продуктах хлорування виконували за стандартними методиками: хлориду магнію – трилонометричним методом, оксиду магнію – титрометричним, кальцію – об'ємним комплексонометричним, заліза та кремнію – фотометричним, алюмінію – атомно-адсорбційним. Вимірювання об'ємної частки хлору в газах проводили об'ємним методом.


Отримані в ході досліджень результати оброблені методами математичної статистики.


Третій розділ присвячено дослідженню процесів хлорування карбонату та оксиду магнію в хлоридних розплавах, вивченню поведінки домішок і якості одержуваного розплаву, розробці рекомендацій для оптимального технологічного та апаратурного оформлення процесу.


На лабораторній установці досліджено залежність швидкості процесу хлорування суспензії каустичного магнезиту в розплаві KClNaClMgCl2 від складу і дисперсності шихти. Експерименти здійснювали в кварцовому реакційному сосуді діаметром 40 мм, вихідна маса розплаву - 160 г при масовій частці MgCl2 - 18 % і співвідношенні KCl : NaCl = 5:1. Шихту із свіжовипаленого подрібненого магнезиту Киргитейського родовища (мас. частка ,%: MgO - 87,2 ; CaO - 1,4 ; SiO2 - 1,0 ; Fe2O3 - 0,4 ; Al2O3 - 0,07 ; в. п. п. - 10,0) і нафтового коксу марки КЗ-0 (ГОСТ 22898-78 ) при (С: MgO) = 0,4 хлорували в ізотермічному режимі при температурі 800 ºС. Хлор використовували рідкий за ГОСТ 6718-86. Об'ємну витрату хлоро-повітряної суміші (75 % Cl2) підтримували реометрічним методом на рівні 40 дм3 / год. Тривалість експерименту – 30 хв. Швидкість хлорування розраховували за зміною масової частки MgCl2 і MgO в розплаві.


 


Графіки отриманих кінетичних залежностей узгоджуються з уявленнями про дифузійний механізм процесу. Розчинність MgO в хлоридних розплавах незначна, процес хлорування локалізується на поверхні частинок MgO. Масова швидкість хлорування Vm у інтервалі мас. частки MgO в розплаві від 3 до 18 % (рис. 1а) практично лінійно зростає із збільшенням масс. частки MgO і сумарної поверхні його частинок згідно з рівнянням VMgO = 0,7464 CMgO + 1,8857 (R2 = 0,9356). При цьому, питома швидкість хлорування Vs знижується внаслідок зростання дифузійного гальмування із зростанням кіліькості частинок оксиду в суспензії. Зі збільшенням діаметра частинок оксиду D (рис. 1б) масова швидкість Vm знижується внаслідок зменшення сумарної площі поверхні частинок MgO. Розрахункова питома швидкість Vs при цьому зростає, що, очевидно, обумовлено дисоціацією залишкового карбонату в каустичному магнезиті та диспергуванням частинок магнезита в розплаві у ході процесу. Відхилення Vm від прямолінійної залежності також обумовлено зміною характеру дифузії хлору до поверхні частинок при зменшенні їхнього розміру, переходом до нестаціонарної напівнескінченної сферичної дифузії.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)