УДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТАНДАРТИЗАЦІЇ З ПИТАНЬ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ОРГАНІЗАЦІЇ :



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТАНДАРТИЗАЦІЇ З ПИТАНЬ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ОРГАНІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету та задачі досліджень, основні положення, які виносяться на захист, а також стисло викладено наукову новизну і практичне значення результатів, отриманих у процесі досліджень.


У першому розділі проведено аналіз проблем наявних міжнародних і регіональних нормативних документів, стандартів, програм соціальної відповідальності та вибір напрямку наукового дослідження, здійснено постановку задач дослідження.


У вітчизняній практиці, на жаль, відсутні нормативні документи, які дають можливість розглядати СВ організації з позиції системного підходу та надавати умови для створення СУСВ організації, тому роботи з їх створення є актуальними.


Встановлено, що не існує також і чіткого визначення безпосередніх складових СУСВ, як на прикладному, так і теоретичному рівнях. На основі приведеного аналізу в цьому розділі визначено мету й основні задачі дослідження, обґрунтовано актуальність вдосконалення нормативної бази в галузі СВ організації. Розглянуто основні проблемні питання СУСВ організації, окреслено можливі шляхи досягнення поставленої мети, що визначають структуру і зміст наступних розділів роботи.


Результати досліджень першого розділу в основному опубліковано у [1–3].


Другий розділ присвячено дослідженню принципів моделювання СУСВ організації, проведено аналіз сучасного рівня моделювання систем управління. Визначено основні структурні елементи моделі СУСВ та їх взаємозв’язки.


Моделювання є достатньо прогресивним та дієвим засобом дослідження та вирішення проблем складних наукових систем, якою є СУСВ. Проведено детальний аналіз особливостей відомих методів моделювання. За результатами аналізу встановлено, що для отримання запланованого результату, тобто розроблення моделі СУСВ, прийнятним є використання імітаційного методу моделювання. Його особливість полягає у можливості застосування для систем, які не підлягають опису аналітичними функціями. Для можливості інтеграції майбутньої моделі СУСВ бажано, щоб вона була побудована з урахуванням положень міжнародного стандарту ISO 26000, що містить цикл PDCA та універсальний процесний підхід згідно ISO 9001 (вітчизняний аналог ДСТУ ISO 9001).


Метою моделювання є побудова моделі (СУСВ), тобто представлення СУСВ у абстрактній формі, котра буде зручною для наукового дослідження. Задача моделювання СУСВ полягає в розробленні такої моделі системи, яка має базуватися на положеннях міжнародного стандарту ISO 26000, містити у своїй основі принципи циклу РDСА та універсальний процесний підхід згідно ISO 9001.


Основна ідея застосування моделі системи управління якістю для процесу моделювання узагальненої та деталізованої моделі СУСВ полягає у її універсальності. Принципи та взаємозв’язки, які діють всередині наведеної моделі, дають можливість визначати розвиток організації, як безперервний процес удосконалення. Можливість описання діяльності організації за допомогою відповідних процедур відповідає сучасним практикам інноваційного розвитку.


Виходячи з наведених аргументів запропоновано використати принципи та взаємозв’язки, наведені в моделі управління якістю за ISO 9001 для побудови моделі СУСВ. В основу елементної бази покладено положення та принципи СВ організації, що знаходяться у міжнародному стандарті ISO 26000. Очевидно, що елементи СУСВ мають ґрунтуватися на принципах СВ, визначених у цьому міжнародному стандарті. При визначенні сфери розповсюдження СВ організація має користуватися аспектами та вести діяльність щодо постійного їх перегляду, актуалізації та розвитку. Попередні елементи, а саме принципи та аспекти СВ визначаються лише вимогами ISO 26000.


Основними характеристиками моделі СУСВ, виходячи із приведених вхідних даних, мають бути:


– системність;


– наявність процесного підходу;


– циклічність;


– постійне удосконалення;


– урахування вимог зовнішніх та внутрішніх зацікавлених сторін.


 


Для підтвердження необхідності застосування процесного підходу у моделюванні системи управління проведено відповідне дослідження з використанням методу «експертних оцінок».

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины