РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ СОРТОВОГО ПОМОЛА ПШЕНИЦЫ С ПРИМЕНЕНИЕМ ПРОЦЕССА ШЕЛУШЕНИЯ ЗЕРНА :



Название:
РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ СОРТОВОГО ПОМОЛА ПШЕНИЦЫ С ПРИМЕНЕНИЕМ ПРОЦЕССА ШЕЛУШЕНИЯ ЗЕРНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтована актуальність роботи, зв'язок роботи з науковими про­грамами, визначені мета і завдання досліджень, представлена наукова новизна і практична цінність, наведено особистий внесок здобувача, апробація результатів роботи і публікації за темою дисертаційної роботи.


У першому розділі "Застосування лущення зерна при сортових помелах пше­ниці" розглянуто роль пшениці в раціоні харчування людини, проаналізовано хіміч­ний склад і особливості анатомічної будови зерна пшениці, що свідчать про доціль­ність і можливість підвищення харчової цінності борошна за рахунок збільшення вмісту окремих анатомічних частин зернівки. Показано, що найкращим способом підвищення ефективності підготовки зерна пшениці до переробки є використання інтенсивної очистки поверхні, лущення зерна. Розглянуто різні методи реалізації даної технології.


Наведено огляд наукових праць вітчизняних та зарубіжних вчених, що займа­лись вивченням можливості використання лущення зерна при сортових помелах пшениці. Проведено аналіз технологій лущення зерна пшениці при сортових поме­лах, рекомендованих різними зернопереробними компаніями. Аналіз літературних джерел вказує не тільки на можливість підвищення харчової цінності борошна при використанні лущення зерна, але й покращення екологічного і санітарно - гігієнічного стану сировини і готової продукції, а також на необхідність розробки сучасних технологічних схем і режимів роботи при переробці лущеного зерна в бо­рошно.


У другому розділі "Методика досліджень і характеристика лабораторної бази" визначено науково-методичні основи досліджень, наведено відомості про експери­ментальну базу, методи та загальну методику досліджень. Наведено розроблену програму проведення досліджень (рис. 1), в якій відображено основні напрямки ро­боти та взаємозв’язок етапів розробки технології сортового помелу пшениці з вико­ристанням процесу лущення для вітчизняних борошномельних заводів.


Експериментальні дослідження проводились на базі сучасної техніки з вико­ристанням діючих на території України стандартів. Дослідження процесу підготовки і здрібнення проводилось на лабораторному обладнанні кафедри технології переро­бки зерна: на млиновому агрегаті "Nagema"; пневматичному млині МШ-202; лабо­раторному розсійнику і лущильнику УШЗ-1 (ТОВ "ОЛИС", м. Одеса), а також у ви­робничих умовах на мукомельних заводах ПАТ "Луганськмлин" і ПАТ "Київмлин".


Технологічні і біохімічні властивості досліджувались за допомогою сучасного лабораторного обладнання на кафедрі технології переробки зерна: білизноміра Блік- М, прибору для визначення числа падіння ПЧП-3, муфельної пічки, електронних аналітичних і технічних ваг. Деякі дослідження (вміст важких металів в зерні та біо­хімічні показники якості борошна) проводились у виробничих лабораторіях і на базі сучасного лабораторного обладнання селекційно-генетичного інституту: на інфра­червоному аналізаторі "Инфраматик-8611" фірми "Реііеп". Мікробіологічні дослі­дження проводились за допомогою апарату для визначення мікробіологічного за­бруднення "Бактрак-4300" та стандартними методиками.


Постановку задач, отримання та обробку даних проводили з використанням як пасивних, так і активних методів проведення досліджень. Результати досліджень обробляли з використанням методів математичної статистики та обчислювальної техніки.


 


У третьому розділі "Наукове та практичне обґрунтування використання про­цесу лущення зерна пшениці при сортових помелах" наведено експериментальні до­слідження факторів, що вливають на ефективність процесу лущення та зміни фізич­них і біохімічних показників зерна в процесі лущення. Досліджувалися п’ять зразків зерна пшениці, які відносяться до озимої червоної м'якої твердозерної пшениці, ви­рощеної у центральному і південному регіонах України (Кіровоградській, Одеській і Миколаївській обл.) у 2009...2010 рр. з наступними показниками якості: натура

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины