ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ШРИФТІВ ДЛЯ ЕЛЕКТРОННИХ ВИДАНЬ



Название:
ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРОЕКТУВАННЯ ШРИФТІВ ДЛЯ ЕЛЕКТРОННИХ ВИДАНЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі наведено загальну характеристику роботи, обґрунтовано її актуальність, сформульовано мету та основні методи вирішення поставлених задач, відображено наукову новизну і практичну цінність отриманих резуль­татів, викладено короткий зміст роботи.


У першому розділі проведено аналіз визначення терміну зручності читання шрифту, проаналізовано існуючі методики його визначення щодо забезпечення можливості їх використання для текстів електронних видань, розглянуто дослідження зручності читання тексту, оформленого кириличними шрифтами за різними методиками, що дає можливість показати специфічні особливості створення кириличних шрифтів відносно латинських шрифтів. А також розглянуто способи та алгоритми розпізнавання тексту, що надає можливість створення алгоритму роботи інформаційної системи по створенню шрифтів для електронних видань. Оскільки зручність читання шрифтів для електронних видань характеризується в першу чергу їх розбірливістю при низькій роздільній здатності екранів.


Способи оформлення електронних видань (розмір текстового блоку, колір фону і тексту, інтерліньяж та ін.), аналогічно, як в друкованих, погіршують або підвищують сприйняття тексту. Проведено порівняльний аналіз гарнітур шрифтів для оформлення тексту електронних видань, який показує невідповідність їх використання на різних носіях та операційних системах.  Для ефективного застосування шрифтів в електронних виданнях проаналізовано наявні способи визначення зручності читання шрифту. Розглянуто методики, які використовувались для друкованих видань. Встановлено невідповідність певних способів, щодо текстів електронних видань. Визначено, що для подальших досліджень слід використовувати методи попарних порівнянь та метод визначення швидкості читання шрифтів.


Акцентовано увагу на необхідності визначення факторів, які впливають на зручність читання електронних видань, які б уможливили встановлення зв’язків між ними та ідентифікацію найважливіших параметрів електронних шрифтів.


У другому розділі проведено оцінку зручності читання шрифтів за двома методами та розроблено і оптимізовано ієрархічну модель факторів впливу на зручність читання електронних видань.


 


Проведено дослідження серед користувачів електронних видань щодо встановлення пріоритетів читання текстів, оформлених шрифтами з засічками і без них. Для експерименту застосовано методи попарних порівнянь та визначення швидкості читання шрифту. Перший спосіб полягає в тому, що попарно порівнюються гарнітури шрифтів. Для об’єктивності експерименту використано вимоги для тестування шрифтів: достатнє освітлення приміщення, правильна поза читача, горизонтальне розміщення рядків тексту, матеріал повинен містити 90% рядкових букв і 10% прописних букв, тексти чорним на білому фоні, читання про себе, учаснику експерименту текстова форма показується один раз.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины