ПРОДЛЕНИЕ ЖИЗНЕННОГО ЦИКЛА ГОРОДСКОГО ЖИЛОГО ФОНДА И ЕГО ЭЛЕМЕНТОВ НА ОСНОВЕ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ ТЕХНОЛОГИИ ВОССТАНОВИТЕЛЬНЫХ РАБОТ :



Название:
ПРОДЛЕНИЕ ЖИЗНЕННОГО ЦИКЛА ГОРОДСКОГО ЖИЛОГО ФОНДА И ЕГО ЭЛЕМЕНТОВ НА ОСНОВЕ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ ТЕХНОЛОГИИ ВОССТАНОВИТЕЛЬНЫХ РАБОТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано об’єкт і предмет досліджень, мету і завдання. Указано на шляхи реалізації поставлених завдань і наведено дані про наукову новизну, практичну цінність та апробацію проведених досліджень. Представлено інформацію щодо впровадження роботи, публікацій результатів, зв’язку з науковими програмами і темами, а також щодо обсягу дисертації.


У першому розділі висвітлено стан питання щодо виконання відновлювальних фасадних робіт, досліджено генезис та еволюцію конструктивних та кольорових рішень фасадів. Відображено ситуацію зниження показників надійності та довговічності різних типів фасадів, вказано типи з недостатнім ступенем надійності. Аналіз показав, що більшість фасадних поверхонь міського житлового фонду не відповідають естетичним, волого- і теплозахисним вимогам. Інтенсивне зношування фасадів пов'язано зі змінами клімату, впливом екологічних факторів і відсутністю комплексної програми санації фасадів будинків.


Розглянуто особливості виконання оздоблювальних фасадних робіт, які відображають характер сучасної забудови, та конструктивні рішення сучасних будівель. Зазначено особливості та умови виконання відновлювальних фасадних робіт, що суттєво впливають на ефективність виконання будівельних процесів як при улаштуванні фасадів, так і загалом при зведенні надземних частин будівель. Питанням дослідження особливостей реконструкції та відновлення житлових будівель, до складу яких входять відновлювальні фасадні роботи, присвячено праці таких учених, як Ю. В. Алексєєв, В. І. Бабушкін, В. Н. Белоусов, С. М. Булгаков, Д. Ф. Гончаренко, А. Д. Єсипенко, А. В. Єфімов, М. С. Золотов, Т. С. Кравчуновська, О. М. Лівінський, В. І. Логаніна, О. І. Менейлюк, Л. П. Орентліхер, О. Ф. Осипов, А. Г. Ройтман, В. В. Савйовський, А. П. Снежко, В. І. Торкатюк, Г. Г. Фаренюк, І. А. Фіздель, В. К. Черненко, О. Л. Шагін, В. Т. Шаленний, К. А. Шрейбер, Л. М. Шутенко, А. Д. Яковлев та ін.


Аналіз та узагальнення досліджень і практичного досвіду в  технології та організації відновлювальних фасадних робіт дозволяють дійти висновку про необхідність проведення попередньої оцінки технічного стану фасадів та складності поверхонь, що підлягають відновленню, а також умов виконання робіт. Це дає об’єктивну картину для прийняття ефективних організаційно-технологічних  рішень з відновлення фасадів. Крім того, у зв'язку з неминучим збільшенням обсягів теплоізоляційних робіт на фасадах житлових будинків в Україні визначено відповідне їм збільшення обсягів оздоблювальних фасадних робіт. Відповідно із українською і загальносвітовою тенденцією перспективи домінування належать системі скріпленої теплоізоляції з обробкою фасаду «мокрим» методом.      


Дослідження показали, що питанням виконання відновлювальних фасадних робіт міської житлової забудови з урахуванням виявлених особливостей масової забудови приділено недостатньо уваги. Це й зумовило необхідність визначення напрямів подальших досліджень.


У другому розділі проведено дослідження захисних та декоративних властивостей фасадних покриттів. Установлено, що переважну частину зовнішніх стінових конструкцій житлових будівель, що експлуатуються, становлять залізобетонні конструкції. Аналіз результатів досліджень їх технічного стану показав, що майже 90 % фасадів мають експлуатаційні відмови, які відбуваються на ранній стадії (перші 7÷8 років) і призводять до прискореного зношування конструкцій.


Виконано аналіз способів улаштування фасадних покриттів будівель. Визначено, що найбільш розповсюдженим в практиці є «мокрий» спосіб улаштування та відновлення фасадів. Це зумовлено значною мірою конструктивними особливостями фасадів масової житлової забудови, підвищенням вимог щодо теплозахисту будівель, низькою трудомісткістю «мокрого» метода оздоблення.


Досліджено нормативну документацію, яка регламентує вимоги до фасадних матеріалів і методів улаштування зовнішніх покриттів, що дало можливість визначити границі та насиченість нормативним регулюванням проблемного поля створення і функціонування систем «мокрих» фасадів. Зроблено аналіз ринку фарбувальних матеріалів, який показав, що українські фасадні матеріали не мають потрібного ступеня довговічності, а імпортні, хоча і забезпечують його, але, водночас, мають високу вартість, що стримує їх масове використання. На основі цього було сформульовано гіпотезу про можливість впровадження в практику відновлення фасадів рідких фарбувальних матеріалів на основі силікатного в’яжучого та керамічних пігментів.


Проведено дослідження технічного стану огороджуючіх стінових конструкцій житлових будівель, яке дозволило згрупувати ситуації імовірнісної відмови фасадних покриттів та наслідків, до яких вони призводять, що, у свою чергу, дало змогу отримати базу сценаріїв виникнення і розвитку деструкції різних типів фасадів.


На основі аналізу конструктивних і організаційно-технологічних рішень, які застосовуються при відновленні фасадів житлових будівель, виявлено  специфічні особливості виконання таких робіт на об’єктах.   З’ясовано, що при виконанні відновлювальних робіт значний вплив на їх ефективність здійснюють фактори технологічності, якими є: розміри поверхонь фасадів, що відновлюються; ступінь однорідності фасадів по площі, висоті та виду опоряджувального покриття; наявність фрагментів фасадів, які створюють умови стисненості виконання робіт; наявність умов, що перешкоджають застосуванню засобів комплексної механізації та автоматизації відновлювальних робіт; технічний стан поверхонь фасадів; показники якості робіт по зведенню огороджуючіх конструкцій - вертикальність та рівність поверхні.


 


За результатами досліджень визначено необхідність оцінки кількісної міри впливу розглянутих факторів на параметри ефективності відновлювальних фасадних робіт.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины